dinsdag 26 mei 2020

Caricom-waarnemers: 'Verkiezingen transparant en voorbeeld voor regio'

Caricom spreekt van 'extreem goede verkiezingen'...


Hoewel in Suriname de algemene indruk is dat de maandag gehouden verkiezingen een rommelig verloop hadden, zijn waarnemers van de Caricom juist onder de indruk van het verkiezingsproces. Naast enkele kanttekeningen, waaronder het niet in acht nemen van de maatregelen rond Cobid-19 en het lang wachten in rijen om te kunnen stemmen, kan er volgens de speciale waarnemingsmissie van de Caricom gesproken worden van een uitstekende stembusgang.


Er wordt zelfs gesproken van 'extreem goede verkiezingen' die als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de Caricom. Er is aandacht besteed aan vrijwel alle serieuze meldingen over mogelijke verkiezingsfraude. De missie heeft dit nergens kunnen constateren. Op de dag van de verkiezingen hebben de waarnemers 120 stembureaus in vier districten bezocht.

'Wij zijn speciaal naar stembureaus in het binnenland gegaan, omdat wij vernamen, dat indien er fraude gepleegd zou worden, het binnenland de plek is om dit te kunnen waarnemen', zei delegatieleidster Dora James uit Saint Vincent en de Grenadines, dinsdag 26 mei 2020 tijdens een persconferentie in Royal Ballroom Torarica, Paramaribo.

Ook in de rurale gebieden komt de Caricom-missie tot de conclusie dat de informatie zwaar overtrokken was. De manier waarop de stemmen werden geteld op de stembureaus bood volgens de Barbadiaanse waarnemer David Comissiong weinig ruimte om te kunnen frauderen. Er was publiek aanwezig alsook vertegenwoordigers van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) die het proces met argusogen volgden. 'Er was voldoende zicht op het proces, via grote ramen. De stembiljetten werden ook getoond aan het aanwezige publiek.' 

De Caricom-delegatie zegt bewondering te hebben voor de vreedzame wijze waarop aanhangers van rivaliserende politieke partijen met elkaar omgingen op de verkiezingsdag. 'Ik denk dat de eilanden binnen de Caricom daaruit lering zouden kunnen trekken', aldus Dora James.

(Suriname/Mirror/Nationaal Informatie Instituut/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten