maandag 9 maart 2020

Minister Chotkan: 'Ultimatum actievoerende luchtverkeersleiders heeft ernstige gevolgen'

'Bond van luchtverkeersleiders heeft geen legitieme reden heeft om te dreigen met actie'

'Zulke hoge salarissen zijn niet haalbaar'


Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie vindt dat de bond van luchtverkeersleiders (SATCA, Air Traffic Controllers Association) geen legitieme reden heeft om te dreigen met een staking. De bewindsman zegt vandaag, maandag 9 maart 2020, op Starnieuws, dat het ultimatum dat gisteren gesteld is na een algemene ledenvergadering ernstige gevolgen heeft. 

Verschillende internationale organisaties en vliegmaatschappijen moesten verwittigd worden dat er mogelijk geen begeleiding kon worden gegeven aan vliegtuigen die zouden landen of overvliegen.

De minister voert aan, dat eind januari de bond een wensenpakket heeft ingediend. De bond wil uit FISO (Functie Informatiesysteem van de Overheid) stappen en tegelijk wordt een herwaardering van salarissen gevraagd. Het gaat om salarissen tussen US$ 1.600 en US$ 5.000. Het ministerie kan salarisverhogingen niet zelf bepalen en moet deze voorleggen aan de Raad van Ministers. Zulke hoge salarissen zijn niet haalbaar, benadrukt Chotkan.

De luchtverkeersleiders vallen onder de Luchtvaartdienst. Wat secundaire arbeidsvoorwaarden betreft, is beloofd dat die waar mogelijk gelijk aangepakt worden. Het gaat onder andere om achterstallige bevorderingen. 'Zonder dat er onderhandelingen plaatsvinden en zonder een arbeidsconflict, heeft SATCA besloten om in actie te gaan. Dit werkt helemaal niet zo', aldus de bewindsman.

Hij heeft verschillende gesprekken gevoerd met bondsvoorzitter Shakti Goerdat om hem te wijzen op de consequenties van vluchten die naar Guyana zouden moeten worden gedirigeerd. Passagiers zouden daar opgevangen moeten worden. Na de ledenvergadering is wel de KLM-vlucht afgehandeld, maar de SLM zou in gevaar komen, want de actie zou gisteravond om negen uur ingaan. Het bericht was al in de media nog voordat de brief met het ultimatum het ministerie had bereikt.

Aan de bondsvoorzitter is voorgehouden dat niet gesproken kan worden met het mes op de keel.

Voor vanmorgen is afgesproken met de bond om in gesprek te gaan. Nagegaan wordt welke zaken met spoed aangepakt kunnen worden, maar de salariseisen zijn niet haalbaar. De minister hoopt dat de SATCA ook begrijpt, dat er geen ultimatum kan worden gesteld als over het wensenpakket de onderhandelingen nog niet eens zijn begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten