maandag 9 maart 2020

Drinkwatervoorziening in Suriname staat zwaar onder druk

Dringend behoefte aan een integraal waterbeheer en een waterautoriteit

SWM: 'Er is sprake van een explosieve groei in aansluitingen'


Suriname heeft nu nog voldoende voorraad om te voorzien in de behoefte aan drinkwater, maar de vraag is hoe lang dat nog het geval zal zijn. Wereldwijd kampen steeds meer landen en continenten met een drinkwatertekort. Inleiders op een watersymposium afgelopen zaterdag in Hotel Torarica hebben zich dan ook afgevraagd wanneer het tekort in Suriname daadwerkelijk voelbaar zal zijn, zo schrijft de Ware Tijd maandag 9 maart 2020. Het symposium werd georganiseerd door de Lions Club Paramaribo South in verband met haar dertigjarig bestaan. Deze organisatie zal de verschillende presentaties met hun aanbevelingen in boekvorm aanbieden aan de overheid en andere belanghebbenden.

De drinkwatervoorziening staat zwaar onder druk als gevolg van klimaatverandering, stijging van de zeespiegel, verzilting, het effect van het binnendringen van zoutwater bij irrigatie en toename van watervervuiling. Alle inleiders zijn het erover eens dat er dringend behoefte is aan een integraal waterbeheer en een waterautoriteit.


Naast de bedreigingen is er volgens Alwin Linger van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij, SWM, sprake van een explosieve groei in aansluitingen. Investeren in goed drinkwater kost volgens hem veel geld. Het bedrijf heeft de investeringen voor drinkwater begroot in een investeringsplan. Alleen al voor de kustvlakte is tussen 2011 en 2014, 253 miljoen Amerikaanse dollar uitgetrokken. Elk district heeft een apart investeringsplan.

Ingenieur Ravi Patandin van het Waterforum Suriname zei, dat eventuele problemen met watervoorziening het eerst voelbaar zullen zijn in het noordelijke deel van het land, omdat zich daar de meeste bedreigingen voordoen. De druk wordt groter en het proces gaat steeds sneller. 'De relatie klimaatverandering en beschikbaarheid van goed drinkwater is reëel. Doen we niks, dan hebben we een probleem.'

Hij zei ook, dat hoewel zuidelijk de dreiging minder is en er nog voldoende neerslag is, er rekening mee gehouden moet worden dat door klimatologische omstandigheden en klimaatverandering het best zou kunnen dat het in het zuidelijke deel, gemeten over een jaar, minder gaat regenen. Dat betekent minder aanvoer van water naar de zoetwaterbronnen waaruit drinkwater wordt geproduceerd. Bij deze prognose gaat het slechts om grondwater en zijn de bedreigingen voor rivieren en de verontreiniging die optreedt nog niet meegenomen.

Ook andere deskundigen zoals hydroloog Sieuwnath Naipal en Max Huisden van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Charelle Parker, directeur van het Standaardenbureau Suriname, hebben in hun presentaties gewezen op de gevaren en bedreigingen voor Suriname bij de drinkwatervoorziening.

Milieujuriste Nancy del Prado zei, dat voor een integrale aanpak er een juist juridisch raamwerk, capaciteitsversterking binnen de sector en een besluitvormingsproces nodig zijn. Bij de integrale aanpak zijn gegevens over de sector belangrijk.

Er is volgens haar toch licht aan het einde van de tunnel en er worden van overheidswege enkele initiatieven genomen. Om te beginnen worden belangrijke milieuverdragen zoals het Minamata-verdrag voor het verbannen van kwik geratificeerd. De Raad van Ministers heeft in 2019 vier ontwerp waterwetten goedgekeurd. Een belangrijk gegeven i,s dat recent de concept Milieuraamwet op de agenda van De Nationale Assemblee is geplaatst. Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft eerder de verzekering gegeven, dat dit ontwerp nog in deze zittingsperiode zal worden behandeld.

Directeur Dave Abeleven van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft in zijn presentatie al deze noodzakelijkheden erkend als beleidspunten. Volgens hem zal een waterautoriteit belast moeten worden met het monitoren en de wettelijke naleving van een nationale waterstrategie als het gaat om integraal waterbeheer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten