'Op geen moment heeft baliemedewerkster gevraagd waar het geld vandaan komt'
Politieke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen moesten een waarborgsom van Srd 96.250 bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) storten. Daarbij is, naar wordt vernomen, niet gevraagd naar de herkomst van het geld, zoals de anti-witwas wetgeving voorschrijft, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 25 maart 2020.
'Zou de Centrale Bank als toezichthouder op andere bankinstellingen niet het voorbeeld moeten geven en zich strak houden aan de regels die in de wet zijn vastgelegd?', vraagt een bestuurslid van een politieke partij die zich heeft ingeschreven voor de verkiezingen zich af. "
'Op geen enkel moment heeft de baliemedewerkster ons gevraagd waar het geld vandaan komt en we hoefden geen formulier in te vullen over de herkomst. Willen we zo witwassen tegengaan?', voegt hij eraan toe.
In de anti-witwaswetgeving worden contante transacties of stortingen van 10.000 Amerikaanse dollar of meer als ongebruikelijk aangemerkt en dienen ook als zodanig behandeld te worden door banken.
Ook DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld vindt dat de Centrale Bank van Suriname zich aan de anti-witwasregels moet houden. 'Ik weet dat in artikel 2 van het Decreet Politieke Organisaties expliciet aangegeven wordt dat zij jaarlijks een financieel verslag in een dagblad/Staatsblad moeten publiceren. Helaas blijven ze op dat punt in gebreke en doen ze dat meestal vlak vóór de registratie tot deelname. Dat is reeds een goed instrument, zeker als het door een verificatiecommissie en/of accountant is gecheckt. Misschien zouden de jaarlijkse financiële verslagen kunnen worden opgevraagd', zegt hij.
Breeveld stelt verder, dat er ook behoefte is aan een wet voor financiering van politieke organisaties. 'Er is ooit door de Democracy Unit een ontwerp aangeboden aan De Nationale Assemblee, maar daar is niets mee gedaan. Voordeel van zo'n wet is dat er nog betere controle kan worden uitgevoerd op inkomsten en uitgaven van politieke organisaties. Er is zoveel illegaliteit in ons land en ook politieke organisaties zullen eraan moeten werken om een transparant beleid te voeren. Om het modern te zeggen in het kader van de NRA (Nationale Risk Assessment), ze moeten compliant zijn.'
Bij het ter perse gaan van de Ware Tijd had de Centrale Bank van Suriname nog niet gereageerd op vragen die over dit vraagstuk aan haar waren voorgelegd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten