Banken maken met CBvS nu harde afspraken om restant bedrag veilig te stellen
Bankiersvereniging: 'We gaan dit niet zo laten'
Van de 426 miljoen Amerikaanse dollar die de commerciële banken aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hadden overgedragen om te beheren is nog 330 miljoen Amerikaanse dollar over. Zo kwam volgens de Ware Tijd vandaag, maandag 3 februari 2020, naar voren tijdens een persconferentie van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV).
Door de banken zijn met de CBvS nu harde afspraken gemaakt om het overgebleven geld veilig te stellen. Zo worden nieuwe bankrekeningen geopend waarop de banken ook moeten tekenen voordat transacties op die rekeningen gepleegd kunnen worden. Daarnaast hebben de banken voortaan ten alle tijden toegang om de bewegingen op voornoemde rekeningen in de gaten te houden.
Ook is er een investeringsdocument getekend tussen partijen op basis waarvan de middelen zullen worden beheerd. Nadat alle zaken zijn afgerond zullen vermoedelijk strafrechtelijke acties worden ingezet. 'We gaan dit niet zo laten', zei SBV-voorzitter Eblein Frangie.
Tot nu toe weten de bankiers niet wat er met de iets meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollar uit de valutakasreserve is gedaan door de Centrale Bank.
Frangie zei, dat nadat bekend was dat het bedrag is verdwenen, de banken zich gefocust hebben om grondig te onderzoeken hoeveel precies van hun geld over is en hoe dat zo snel en secuur mogelijk te beveiligen om herhaling te voorkomen.
Behalve het investeringsdocument is ook een principe-overeenkomst gemaakt tussen de CBvS, de Bankiersvereniging en het ministerie van Financiën. Daarin is een terugbetalingsregeling opgenomen.
Over uiterlijk anderhalve week zal een definitief akkoord getekend worden, wanneer duidelijk is vastgesteld welk bedrag van de individuele banken is verduisterd door de Centrale Bank. Alvast is afgesproken, dat per jaar 36 miljoen dollar zal worden terugbetaald.
De Bankiersvereniging wijst voormalig CBvS-governor Robert van Trikt als hoofdverantwoordelijke aan voor de verduistering. Hij is immers degene die de leiding bij de CBvS had, de besprekingen met vertegenwoordigers van de banken voerde en hun verkeerde informatie voorschotelde over de stand van de valutakasreserve.
Voorzitter Frangie stelt, dat niemand bijvoorbeeld een bankdirecteur onder druk kan zetten om handelingen tegen de regels in te plegen. 'Als leidinggevende stap je desnoods op en maakt wereldkundig waarom', aldus de SBV-voorzitter. Hij geeft verder aan dat het kasreservevoorschrift goed is. De intussen ontslagen governor heeft daar volgens hem misbruik van gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten