maandag 3 februari 2020

Braziliaanse inheemse leiders Davi Kopenawa Yanomami en Raoni Metuktire vragen Britse premier Boris Johnson om hulp in strijd tegen Braziliaanse regering

(Bron foto: Express and Star)
President Bolsonaro wil exploitatie van grondstoffen toestaan in beschermde territoria van verschillende stammen

'Bolsonaro begrijpt de waarde niet van het regenwoud en hij houdt niet van de mensen die er wonen'


De belangrijkste inheemse leiders uit het Braziliaanse Amazonegebied kloppen morgen, dinsdag 4 februari 2020,  aan op nummer 10 Downing Street in Londen om de Britse premier Boris Johnson, om hulp te vragen in hun ongelijke strijd tegen de Braziliaanse regering. 

Inheemsen maken zich grote zorgen over een aanstaand wetsvoorstel uit de koker van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij wil de exploitatie van grondstoffen toestaan in tot nu toe beschermde territoria van verschillende stammen, waaronder dat van de Yanomami's die in regenwoud in het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela wonen.

 
Volgens de grote Braziliaanse krant O Globo wil Bolsonaro daar ook economische activiteiten toestaan zoals landbouw, veeteelt en toerisme. Dat zou het einde betekenen van de traditionele manier van leven (onder andere jagen in een groot gebied, verzamelen van vruchten) van de inheemsen die weliswaar compensatie is toegezegd, maar die geen vetorecht hebben voor de plannen van Bolsonaro.

Onder andere Davi Kopenawa Yanomami, die bekend staat als ‘de Dalai Lama van het regenwoud’ en het bekende opperhoofd Raoni Metuktire willen Johnson vragen om hulp door geen goud, mineralen of andere producten meer te importeren uit het kwetsbare Amazone gebied.

De inheemsen zoeken wereldwijd steun voor hun politieke strijd tegen de Braziliaanse president Bolsonaro die al in zijn verkiezingscampagne duidelijk partij koos voor de landeigenaren, wegenbouwers en houtkappers. De inheemsen worden steeds vaker beschouwd als 'bewakers’ van de bedreigde regenwouden. Bolsonaro maakt er geen geheim van de economische ontwikkeling van het Amazonegebied belangrijker te vinden dan behoud van natuur en daarmee ook indiaanse culturen. Aan de grenzen van de beschermde reservaten en natuurgebieden wordt steeds meer geknabbeld vanwege ‘economisch of strategisch belang’. Zo won Bolsonaro ook de verkiezingen in Brazilië.

'Bolsonaro begrijpt de waarde niet van het regenwoud en hij houdt niet van de mensen die er wonen', zegt Yanomami in een interview met het Franse persbureau AFP. 'Net als tijdens de dictatuur is er iemand aan de macht die niets om ons geeft.'

De Braziliaanse president is goede maatjes met zijn Amerikaanse collega Donald Trump, aldus de inheemse leider. 'Allebei hebben ze hetzelfde doel: autochtone volkeren verdrijven om hun eigen familie en hun vrienden rijker te maken. Wij komen in opstand omdat we zeer ongerust zijn. Onze enige wapens zijn onze woorden. Maar, de Braziliaanse regering wil niet met ons praten, ze willen alleen de grond ontginnen.' 

Sinds Jair Bolsonaro op 1 januari 2019 aan de macht kwam zijn delen van het regenwoud opengesteld voor exploitatie. Zeven inheemse leiders zijn omgekomen in geschillen over landbezit met boeren. De laatste maanden heeft de Braziliaanse regering vele duizenden hectares grond die illegaal werden bezet door boeren gelegaliseerd en feitelijk ontnomen aan de indianen, zo luidt de klacht van diverse stammen. Ook zijn overheidsdiensten die moeten opkomen voor indianen en natuur fors gekort in hun budgetten.

(Suriname Mirror/Express and Star/AD/Twitter/Patria Latina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten