zaterdag 11 januari 2020

Voor in- en uitvoer 10.000-50.000 Amerikaanse dollar toestemming nodig van Deviezencommissie

Melding via zogenoemd 098 H-formulier kan vanaf 15 januari niet meer

'Oppotten door samenleving en speculatie enkele oorzaken van hoge wisselkoers voor de Amerikaanse dollar'


Wie voortaan tussen de 10.000 en 50.000 Amerikaanse dollar of het equivalent daarvan in andere vreemde valuta wil uit- of invoeren zal voortaan toestemming moeten hebben van de Deviezencommissie. Een simpele aanmelding met het zogenoemde-098 H-formulier kan vanaf 15 januari aanstaande niet meer. 

Het afgelopen jaar liep het wat de in- en uitvoer van deviezen betreft de spuigaten uit, zegt Jenny Johns-Christopher, voorzitster van de Deviezencommissie, in de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 januari 2020.

'Het fysieke deviezenverkeer wordt aan banden gelegd', stelt ze. De regulering van de valuta in- en uitvoer is een van de maatregelen die getroffen wordt in het kader van de nationale risicoanalyse (NRA) van de financiële sector. Het is ook een maatregel om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

'We denken vaak dat we blij zouden moeten zijn, omdat vreemde valuta het land binnenkomen. Belangrijk is dat het legaal moet zijn', aldus de voorzitster. Een duidelijke toename van de uitvoer van deviezen was het afgelopen jaar volgens haar niet te merken. Wat het laatste half jaar van 2018 wel opviel was het fenomeen waarbij geldkoeriers enorme bedragen in euro's weg brachten en met het equivalent in Amerikaanse dollars terugkeerden.

'Er was geen maximum waar mensen zich aan moesten houden. Je hoefde dit alleen aan te melden met een H-formulier op de luchthaven.' Gemiddeld namen koeriers per keer tussen de 300.000 en 400.000 euro mee. In een bepaald geval had een persoon zelfs meer dan 1 miljoen euro weggebracht, zegt Johns-Christopher. Ze merkt op, dat gelet op deze vorm van deviezenverkeer het onvoorstelbaar is dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar nog zo hoog is.

De voorzitster stelt, dat ofschoon via koeriers Amerikaanse dollars het land binnenkwamen en de Centrale Bank van Suriname nu grote hoeveelheden van de Amerikaanse munt binnen brengt er geen schaarste zou mogen zijn. 'Toch is de wisselkoers nog hoog. Als econoom zeg ik daarom dat de wisselkoersproblematiek geen economisch vraagstuk is.' 

Volgens haar zijn oppotten door de samenleving en speculatie enkele oorzaken van de hoge wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. Johns-Christopher verwacht daarom ook niet dat de nieuwe reguleringsmaatregelen invloed zullen hebben op de wisselkoersen. Wel zal er sprake zijn van meer transparantie in het deviezenverkeer en wordt een van de kwetsbaarheden en dreigingen in de financiële sector geminimaliseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten