zaterdag 11 januari 2020

Politie blijft drugs verbranden in autobanden, ondanks risico's voor volksgezondheid

Bij verbranding banden komen stoffen vrij als kankerverwekkend benzeen 😱


'Je blijft beter zo ver mogelijk weg van brandende autobanden, de lucht is erg verontreinigd'


De Surinaamse politie heeft deze week een grote partij in beslag genomen drugs vernietigd. Hieronder bevond zich ook de partij cocaïne, 855 kilo, die eind vorige maand op de haven van Paramaribo werd onderschept. 

De drugs zijn in autobanden geplaatst die daarna in de open lucht in brand worden gestoken. Banden zijn altijd ruim voorhanden, branden relatief gemakkelijk, wakkeren het vuur goed aan en verontreinigen de drugs dusdanig dat zij onbruikbaar worden. Het is echter verre van milieuvriendelijk.

'Een autoband opbranden is een zeer slecht idee', zegt professor-toxicoloog Jan Tytgat van de Katholieke Universiteit Leuven, België, al eind 2014 in Belgische media. 'Bij de verbranding komen dan stoffen vrij zoals benzeen, benzapyreen en butadieen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu', zei de professor.

'Benzeen bijvoorbeeld is zo toxisch, dat het zelfs aan de universiteit in practica niet meer gebruikt wordt. Voor wie er beroepsmatig toch mee in aanraking moeten komen, gelden er zeer strenge voorwaarden.'

Volgens Tytgat is benzeen een kankerverwekkende stof die leukemie veroorzaakt. 'Je blijft beter zo ver mogelijk weg van brandende autobanden, de lucht is erg verontreinigd. Het blijft overigens niet bij die giftige gassen. Bij verbranding komen ook fijne stofdeeltjes vrij waaraan andere schadelijke stoffen kunnen kleven. Die kunnen zich dan diep in de longen nestelen.' 

Je vraagt je af waarom drugs niet vernietigd kunnen worden in een verbrandingsoven....


(Suriname Mirror, zaterdag 11 januari 2020)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten