maandag 20 januari 2020

Vermaarde zwemtrainer van De Witte Lotus August Hens (83) overleden

Surinaams Olympisch Comité eerde Hens tijdens sportgala 2013 met de prestigieuze Lifetime Achievement Award

August Hens (m) geflankeerd door Tanya Fernald (l) en Yaël Touw Ngie Tjouw, winnaar van de negende August Hens-zwemwedstrijden, in januari 2016.

De vermaarde zwemtrainer van De Witte Lotus August Hens is zondag 19 januari 2020 op 83-jarige leeftijd overleden. Dit bericht de Ware Tijd. 

Hoewel hij vooral bekendstond als zwemcoach, was Hens ook in andere sporten goed. In 'De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)' staat onder meer, dat hij in 1967 de eerste nationaal judokampioen van Suriname werd in de middengewicht klasse. Hij richtte vier jaar later de judoschool Budokwai op.

Hens, van huis uit leraar lichamelijke opvoeding, was trainer bij Neptunes, voordat hij zich in aansloot bij De Witte Lotus. Hij is er veertig jaar (1968-2008) trainer geweest. Bij zijn pensionering besloot De Witte Lotus als eerbetoon de 1.500 meter-wedstrijden, die Hens in 1976 had geïntroduceerd, naar hem te vernoemen.

Hens is jaren getrouwd geweest met Vera, die ruim twintig jaar zwemofficial is geweest. Het echtpaar kreeg drie kinderen - twee dochters en één zoon - die allen hebben gezwommen voor De Witte Lotus. Robert won in 1973 de eerste zwemmarathon, de open water wedstrijd in de Surinamerivier van Domburg naar de Waterkant.

Hens heeft ook een cruciale rol vervuld in de zweminstructeursopleiding en is oprichter geweest van de eerste Surinaamse zwemschool. In december 2013 kreeg Hens van het Surinaams Olympisch Comité tijdens het sportgala de prestigieuze Lifetime Achievement Award.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten