Tot 19 januari al 26 positieve laboratorium bevestigde dengue cases
Het aantal meldingen van dengue in Suriname is aan het stijgen.Tot 19 januari waren er al 26 positieve laboratorium bevestigde dengue cases bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gerapporteerd. Dit aantal is bijna evenveel als het geheel aantal positieve laboratorium bevestigde gevallen gerapporteerd in het kalenderjaar 2019.
De gemelde adressen zijn voor nu voornamelijk in Paramaribo gelokaliseerd. Dit zegt het BOG, dat Dengue alarm slaat.
Het ministerie van Volksgezondheid en het BOG zijn op scherp en houden de situatie goed in de gaten. De artsen, ziekenhuizen, laboratoria en poliklinieken zijn vanaf begin december 2019 geïnformeerd om alert te zijn omtrent het denguevirus en zo ook de nodige maatregelen te treffen om de juiste zorg aan patiënten te bieden, maar ook om alle dengue casussen te melden bij het BOG.
Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, veroorzaakt vaak geen symptomen bij patiënten, maar kan heel gevaarlijk zijn. Er is geen vaccine en geen medicijn voor dengue bekend. De beste manier om dengue te voorkomen is om broedplaatsen op te ruimen en watervoorraden af te dekken en ervoor te zorgen dat men niet geprikt wordt door muskieten.
Hoewel er door verschillende overheidsdiensten inspanningen worden verricht, zoals bespuitingen van de omgeving van gerapporteerde adressen van alle dengue gevallen (binnen een straal van 100 meter), het geven van voorlichting en het inzamelen van grofvuil en huishoudelijk afval, is hulp van allen in de samenleving nodig om dengue besmetting in de eigen omgeving te voorkomen.
Een dengue epidemie is te voorkomen
Wat kunt u zelf doen?
- Gebruik een anti-muskieten middel (gel, lotion of spray) of draag bedekkende kleding
- Ruim alle broedplaatsen van de muskieten op en dek watervoorraden af. Hierbij kunt u denken aan alle waterhoudende voorwerpen zoals vazen, bloempot onderzetters, fonteinen, autobanden, kapotte dakgoten, oude wasmachines en dergelijke
- Breng grofvuil naar de daarvoor bestemde stortplaatsen
- Plaats muskietengaas bij ramen of deuren
Hoe weet u of u dengue heeft?
U zou dengue kunnen hebben indien u al enkele dagen koorts heeft en twee of meer van de volgende klachten ervaart:
- Misselijkheid en braken
- Uitslag op de huid
- Hoofdpijn en/of pijn achter de oogbollen
- Spierpijn en/of gewrichtspijn
- Kleine rood/paarse vlekjes op de huid.
Indien iemand deze klachten ervaart, is het noodzakelijk naar de dokter te gaan. Indien de symptomen erger worden, ga dan direct naar de arts. Indien u dengue heeft opgelopen kunt u voorkomen dat anderen besmet worden door (alsnog) zelf anti muskieten middelen te gebruiken (lotion, gel of spray), bedekkende kleding te dragen en ook overdag onder de klamboe te slapen. Daarnaast door muskieten broedplaatsen in uw omgeving op te sporen en op te ruimen, benadrukt het BOG.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten