maandag 20 januari 2020

Regering begint in maart met het landelijke Affordable Housing Project

Start vertraagd door bureaucratie en rompslomp bij internationale banken

'Wat wij meemaken met deIsDB is niet om naar huis te schrijven'


De regering begint in maart met het landelijke Affordable Housing Project (AHP). In dit project, de opvolger van het Low Income Shelter Programma, zijn zo'n 4.000 woonoplossingen opgenomen onder de noemers nieuwbouw, renovatie en uitbreiding. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 20 januari 2020.

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zegt, dat het de bedoeling was eerder te beginnen, maar dat bureaucratie en rompslomp bij en met donororganisaties, zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), veel tijd in beslag hebben genomen. 'Wat wij meemaken met IsDB is niet om naar huis te schrijven. Ik moest op een gegeven moment zelf afreizen naar Saudi-Arabië om een aantal dingen duidelijk te maken.' 

Om het AHP te financieren heeft de regering bij die bank 35 miljoen Amerikaanse dollar geleend. Suriname brengt zelf drie miljoen Amerikaanse dollar op. Misiekaba zegt verder, dat er in de gesprekken met de IsDB op is gewezen, dat het helpen van mensen centraal staat en dat het niet gaat om systemen.

Volgens de bewindsman wordt in Suriname eindelijk een structuur opgezet voor woningbouw. Opeenvolgende regeringen hebben faciliteiten gecreëerd, maar is er nooit een transparante en voorspelbare institutionele structuur gekomen. Hij legt op het ministerie een fundament waarop elke minister of regering in de toekomst kan bouwen. Belangrijk binnen deze structuur zijn het Garantiefonds en het Woningbouwfonds.

Er wordt gewerkt om het Woningbouwfonds operationeel te maken door huisvesting in orde te maken en een directeur en een Raad van Toezicht te benoemen. Eerder heeft Misiekaba gezegd, dat de Stichting Volkshuisvesting getransformeerd wordt naar een woningbouwcorporatie, die concurrerend zal werken naast andere soortgelijke instituten onder een nog in het leven te roepen Woningbouwautoriteit. Op vragen van leden van het parlement, antwoordde hij dat Volkshuisvesting landelijk 1.092 huurwoningen heeft en 600 huurkoopwoningen.

De bewindsman zegt, dat het aantal woningzoekenden nooit systematisch is geregistreerd, maar dat het wordt geschat op twintig- tot vijfentwintigduizend. 'Wij gaan het systeem verder ordenen en ik mag alvast zeggen, dat er verschil wordt gemaakt tussen woningzoekenden en personen die in woningnood verkeren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten