vrijdag 17 januari 2020

BuZa reageert op opmerkingen ambasadrice Kanhai in India over 'grants' uit India

'Suriname maakt nuttig gebruik van financieel-economische mogelijkheden via India'


Suriname maakt nuttig gebruik van financieel-economische mogelijkheden via haar samenwerkingspartner India. Dit stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) donderdag 16 januari 2020 via het Nationaal Informatie Instituut (NII) in reactie op opmerkingen van ambassadrice Aashna Kanhai in New Delhi, India. 

Zij zei woensdag niet te weten of Suriname al projectvoorstellen heeft ingediend bij India, die uit een Indiase schenking van US$ 1 miljoen bekostigd kunnen worden. India bood deze schenking aan op 25 september 2019, tijdens een India-Caricom Summit in New York. 'Het kan dat ik mij vergis, ik hoop het, maar ik ben onbekend met projectvoorstellen. Het is mij wel bekend dat de grant als een paal boven water overeind staat', zei Kanhai op Starnieuws.

Ter ondersteuning van de uitvoering van nationale ontwikkelingsprioriteiten, is het voor het ministerie van Buitenlandse Zaken van belang om potentiële en strategische samenwerkingspartners te identificeren. India heeft deze potentie en mede in het kader van de Zuid-Zuid samenwerking en het belang van donordiversificatie wordt optimaal gebruik gemaakt van de door India afgesproken mogelijkheden.

Belangrijke programma’s die Suriname nu gebruikt zijn onder andere de kredietlijnen en het Small Development Assistance Programme, ook bekend als schenkingsprogramma’s, grants, van India voor kleine gemeenschapsontwikkelingsprojecten van de overheid. Beide programma’s worden nuttig ingezet als financieringsinstrument voor duurzame ontwikkeling, getuige de projecten die afgerond, lopend en in voorbereiding zijn, aldus (BuZa).

Deze programma’s hebben evenwel hun voorwaarden en noodzakelijke processen. Hiermee dient rekening te worden gehouden, zodat duurzame uitvoering, uitkomst en doelen gegarandeerd zijn.

Voor wat de kredietlijnen van India betreft, zijn projecten in uitvoering via en in voorbereiding op diverse niveaus en samenwerkingsverbanden. De kredietlijnovereenkomsten worden via de Exim Bank van India uitgevoerd en getekend door de minister van Financiën. Voorts is een Stuurgroep Kredietlijn India inhpgesteld, die bestaat uit vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, het Kabinet van de Vicepresident, de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken en het specifieke vakministerie, afhankelijk van de projectaanvraag. Een belangrijke voorwaarde is dat 75% van de projectwaarde dient te bestaan uit goederen en/of diensten afkomstig uit India.

Naast het feit dat de financieringsvoorwaarden concessioneel zijn, kan bij de voorbereiding en uitvoering van een project gebruik worden gemaakt van de technische kennis waarover India beschikt en die ondersteunend is voor de capaciteitsversterking van de projectaanvragen én Suriname.

Op dit moment zijn vier projecten in uitvoering en enkele in voorbereiding, te weten:
1. EBS-transmissieproject,
2. service en onderhoud van drie Indiase Chetak helikopters,
3. rehabilitatie en upgrading van de Melkcentrale en
4. elektrificatie door middel van zonne-energie voor 50 dorpen in het binnenland.

Op het gebied van het Small Development Assistance Programme Grants zijn projecten afgerond en recent is tijdens de Caricom-India Summit van 25 september 2019 met de premier van India afgesproken, dat elk soeverein lidland van de Caricom tot een bedrag van US$ 1 miljoen aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten mag indienen. De uitvoeringsperiode is twee tot drie jaar en de schenkingswaarde per project is maximaal US$ 70.000. Verder is de financiering gefaseerd. De specifieke voorwaarden hierover zijn in oktober 2019 gecommuniceerd door India, op basis waarvan het ministerie een projectprofiel/format heeft voorbereid die is gecommuniceerd naar relevante stakeholders.

In samenspraak met relevante stakeholders (diverse ministeries en het Bureau van de First Lady) zijn circa 20 potentiële projectvoorstellen geïdentificeerd, die thans worden uitgewerkt en vervolgens zullen worden aangeboden aan de ambassade van India hier te landen en de Surinaamse ambassade in India.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is in continue overleg met de aanvragers en de ambassade van India om te garanderen dat de projecten een duurzaam karakter hebben. Suriname heeft ook andere programma’s en samenwerkingen met India lopen, waarmee andere functionarissen belast zijn, die ook zeker bijdragen aan ontwikkelingsprioriteiten van Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten