woensdag 3 juli 2019

Stichting 1 voor 12 steunt Humphrey van Hetten na verlies vier kleinzoontjes bij woningbrand Latour

Louis Vismale van St. 1 voor 12 doet beroep op de samenleving om een donatie te doen

(Bron foto: Stichting 1 voor 12)

De Stichting 1 voor 12 heeft woensdagochtend 3 juli 2019 een bedrag van Srd 12.500 gedoneerd aan de bekende acteur Humphrey van Hetten, die zijn vier kleinzoontjes heeft verloren door een woningbrand te Latour gisteren. Dit meldt de Suriname Herald. Van Hetten woonde in zijn ouderlijk huis samen met zijn dochter, moeder van de jongetjes.Ten tijde van de brand waren de vier jongetjes met een nichtje van de moeder thuis. 

De stichting heeft Srd 10.000 ontvangen van M & N Car Center en heeft uit eigen kas een bedrag van Srd 2.500 bijgedragen. Van Hetten zegt, dat hij het gebeuren nog een plek moet geven. Het is een zware periode voor hem. 'Ik ben mijn vier kleinkinderen kwijt; het is vreselijk. We hebben ons huis, onze kleren, alles verloren. We konden niets meer redden; de jongens niet…..het is vreselijk', zegt hij. Verder geeft hij aan, dat hij nog niet met zijn dochter heeft kunnen praten over de brand. Hij zegt dat zijn dochter nu alle rust nodig heeft. Een psycholoog heeft reeds met haar gesproken, aldus Van Hetten.

De brand is niet alleen een klap voor het gezin, maar voor de hele familie. Er was een speciale band met die jongens, zegt de grootvader. Het ouderlijke huis van Van Hetten was een plek waar de broers en zussen haast elke dag bij elkaar kwamen. 'In één dag zijn we onze geschiedenis kwijt', zegt hij.

De directeur van 1 voor 12, Louis Vismale, heeft Van Hetten een toezegging gedaan om voor de singi neti (rouwdienst) de benodigde hoeveelheid broden dagelijks te leveren. Hiermee wil hij de familie een klein gebaar van ondersteuning geven.

Hij doet een beroep op de overheid om deze familie te helpen, zodat ze weer een dak boven het hoofd heeft. Maar, Vismale geeft aan niet te zullen wachten, maar alvast te zullen beginnen met het zoeken van donateurs om de familie te voorzien van een woning. Hij doet een beroep op de totale samenleving om een donatie te doen, zodat het leed voor deze familie niet zo zwaar is.

Minister Elias van Volksgezondheid: 'Ik heb mij vergist'

'Geen 0,8 artsen per 10.000 inwoners, maar 0,8 artsen per 1.000 inwoners'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt woensdagavond 3 juli 2019 op Starnieuws dat hij zich heeft vergist in de cijfers. Hij zei gisteren op een persconferentie met president Desi Bouterse, dat statistieken van de Pan American Health Organisation (PAHO) aantonen. dat Suriname 'slechts 0,8 artsen per 10.000 inwoners heeft'. Hij zegt nu, dat het '0,8 artsen per 1.000 inwoners' moet zijn. 

Hij haalde gisteren als vergelijking ook aan, dat Sint Maarten en Cuba aan top staan met elk gemiddeld 82 artsen per 10.000 inwoners.

Op de persconferentie is gisteren ingegaan op de komst van de Cubanen en de numerus fixus voor de medische studenten.

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdagmorgen in een perscommuniqué de vloer aangeveegd met de cijfers die minister Elias gisteren noemde. 'Tevens klopt de mededeing van de miister van Volksgezondheid over het aantal artsen (0,8 per 10.000 inwoners) totaal niet.' De vereniging zegt, dat volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2018 Suriname 12,26 artsen heeft per 10.000 inwoners. 'Is dit geen misleiding? Wil men bewust het falend gezondheidsbeleid verdoezelen door deze leugens te produceren? Ook de vergelijking met (het zo kleine eiland) St. Maarten en Cuba gaat mank, alleen al omdat die eilanden volledig ontsloten zijn en alle hoeken en gaten op die eilanden goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, hetgeen in de verste verte niet te vergelijken is met de infrastructuur van (het oerwoud in het binnenland van) Suriname', stelt de VMS.

Nu heeft minister Elias toegegeven, dat hij zich heeft vergist.

Nederlander en Surinamer vast om cocaïnetransport in Oekraïne

Drugs in een container met blikjes vis ingevoerd vanuit Ecuador


In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, heeft de politie deze week 400 kilo cocaïne in beslag genomen en zijn negen personen uit Nederland, Suriname, Oekraïne en Groot-Brittannië gearresteerd. Dat heeft een betrouwbare bron woensdag 3 juli 2019 aan Crimesite.nl laten weten. De Surinaamse man zou Dino N. zijn, een bekende van de politie. 

Volgens lokale media zat de zending drugs in een container met blikjes vis die was ingevoerd vanuit Ecuador. Het onderzoek liep tussen 19 juni en 1 juli.



Naast de autoriteiten in de Oekraïne deed ook het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken mee aan het onderzoek. Dit jaar is er in Oekraïne 925 kilo heroïne en 675 kilo cocaïne in beslag genomen.


(Suriname Mirror/Crimesite/Ukranews/Menafn/Twitter/TASS)

Man (51) aangehouden die president Bouterse via social media bedreigde

'Boeroe' beweert dat hij dronken was en de bedreigende uitlatingen uit frustratie heeft gedaan...


De 51-jarige Rudolf H. alias Boeroe is woensdagochtend 3 juli 2019 door leden van het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname aangehouden in de nabije omgeving van zijn woning te Santo Boma. De man deed in onderstaand filmpje, dat recentelijk via social media is verspreid, bedreigende en beledigende uitlatingen naar president Desi Bouterse. Dit meldt Waterkant.net.

Naar aanleiding hiervan werd H. in de kraag gevat, waarna hij werd overgedragen aan rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten. Tijdens de voorgeleiding verklaarde de man, dat hij in dronkenschap verkeerde en dat hij de bedreigende en beledigende uitlatingen naar de president uit frustratie heeft gedaan.

Het wapen, een gasbuks pistool, dat te zien is in het filmpje is aangetroffen en in beslag genomen. Na overleg met het Openbaar Ministerie werd H. in verzekering gesteld. Kapitale Delicten is belast met het verder onderzoek in deze zaak. De CIVD () zou ook betrokken zijn bij het onderzoek.


Maassaontslag personeel RCR Zorghotel ingetrokken

'Hierdoor kan het personeel in dienst blijven, totdat er meer duidelijkheid komt'


Ondernemer Redjinder Thakoersingh heeft de ontslagaanvraag voor 46 werknemers van RCR Zorghotel ingetrokken. Dit heeft Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemersbond, vanmorgen, woensdag 3 juli 2019, vernomen, aldus Starnieuws. 

De bond moest zich om negen uur amelden bij de Ontslagcommissie in verband met de ontslagaanvraag door de directie. Zunder zegt, dat het hem niet bekend is wat de reden is van het intrekken van het massaontslag.

In uitgegeven persbericht zegt de ondernemer: 
'RCR Health Centre NV had als gevolg van een vonnis dd 6 juni 2019 een ontslagaanvraag ingediend voor haar personeel bij het ministerie van Arbeid. Als gevolg hiervan heeft Staatsziekenfonds in de media bekend gemaakt voornemens te zijn het contract met RCR Health Centre NV te beëindigen. Vanwege het feit, dat RCR in afwachting is van de lopende rechtszaken en geloof heeft in rechtvaardigheid in deze zaak, is heden, 3 juli 2019, besloten om onduidelijkheid bij het personeel weg te halen door het intrekken van deze aanvraag. Hierdoor kan het personeel in dienst blijven, totdat er meer duidelijkheid komt. 

Zolang er geen uitspraak is van de rechter, is het niet duidelijk wat de impact van de veiling is voor RCR Health Centre NV. Hierdoor zijn de benodigde faciliteiten om medische diensten aan te bieden onveranderd. Door het intrekken van de ontslagaanvraag, heeft RCR het personeel nog in dienst en kan de medische zorg binnen RCR gecontinueerd worden.'

'Persconferentie Bouterse is een regelrechte aanslag op het artsenberoep'

Sectie Algemeen Artsen van VMS zeer verbitterd op uitspraken president

'President schuift eigenlijk de schuld van vele misstanden in gezondheidszorg in de schoenen van de Surinaamse arts'


'De sectie Algemeen Artsen van de VMS (Vereniging van Medici in Suriname) heeft nota genomen van de persconferentie van de President van de Republiek Suriname en voelt zich genoodzaakt om te reageren op een aantal punten alsook om enkele markante opmerkingen gedaan tijdens deze persmeeting te ontzenuwen. 

Allereerst willen wij, het grootste deel van de huisartsen in Suriname, onze teleurstelling, sterker nog onze verbittering uitspreken over deze aanval van onze goed opgeleide Surinamers, die zich bij tij en ontij inzetten voor de gezondheid van onze zieke burgers. Van de President wordt door een ieder verwacht dat die een bindende factor is binnen de samenleving. Wat wij echter tijdens deze persconferentie hebben vernomen, is allesbehalve natievormend. De President heeft eigenlijk de schuld van vele misstanden in de gezondheidszorg in de schoenen van de Surinaamse arts geschoven. Surinaamse artsen zouden slechts bezig zijn met hun financiële zaken en de vergelijking werd gemaakt met de Cubaanse artsen alsof die loyaler naar de patiënt toe zijn. 

Uit alle opmerkingen ter zake blijkt, dat de President zeer eenzijdig geïnformeerd is, welke informatie ongetwijfeld gevoed is door het SZF (Stichting Staatsziekenfonds), aangezien het SZF reeds enige tijd de oorlog heeft verklaard aan de medici in Suriname en zich zeer laatdunkend en neerbuigend uitlaat over de Surinaamse medici. Het SZF heeft reeds enige tijd waar mogelijk de goede naam van vele artsen getracht zwart te maken door overal, zowel in de media, als bij de Regering en in de DNA (De Nationale Assemblee), zeer negatieve opmerkingen te verspreiden, waardoor er flink afgegeven werd op de medici en er dus "plaats gemaakt werd" voor de Cubaanse artsen. 

De opmerkingen van de President komen bij de Surinaamse artsen over als zeer minachtend en beschuldigend. Als klap op de vuurpijl dragen de Minister van Volksgezondheid en de Minister van Onderwijs hun steentje bij aan de bejegening van Surinaamse artsen door te stellen, dat de ervaring leert dat Surinaamse studenten en artsen belangrijke vaardigheden zoals communicatief en empathisch/humanitair vermogen missen om hun werk naar behoren te doen. Ook hier wordt een vergelijking gemaakt met de Cubaanse artsen. Deze vergelijking is door elke burger in ons land als niet valide te bestempelen, want hoe kan een Cubaanse arts überhaupt communiceren met een Surinaamse patiënt op het niveau van de Surinaamse arts? Hij moet immers eerst de taal nog leren, maar zal tegen de tijd dat hij weer vertrekt uit Suriname, noch de taal noch de cultuur zo goed kunnen kennen als de Srananman arts! 

Wij roepen hierbij de wetenschapper, Mevr. Drs. Lilian Ferrier (thans Minister van Onderwijs), op om de onderzoeksresultaten van haar studie naar vaardigheden van Surinaamse artsen bekend te maken, zodat haar uitspraken kunnen worden getoetst. 

Wij betreuren het dat de President niet inhoudelijk ingegaan is op de brief welke de VMS heeft gestuurd, waarin goed onderbouwd de standpunten van de VMS omtrent de misstanden in de gezondheidszorg zijn opgenomen. Geen enkel besluit van deze Minister van Volksgezondheid omtrent problemen in de gezondheidszorg is tot stand gekomen in overleg of na constructief overleg met de Vereniging van Medici in Suriname, die sinds jaar en dag als counterpart in de Zorg is erkend door de overheid. De medici worden steeds achteraf geconfronteerd met de besluiten, ondanks alle input die zij steeds bereid zijn geweest aan te reiken, net zoals dit in het verleden wel het geval was. Intussen moeten de artsen met veel minder middelen, met een veelal onprettige behandeling en afhandeling van hun diensten door het SZF, toch dezelfde kwaliteit van gezondheidszorg bieden, veel meer werk verzetten om dat te kunnen volhouden, terwijl de overheid niet meer financiën beschikbaar stelt, in tegendeel, maar die middelen wel voor de komst van de Cubaanse artsen, inclusief de betaling aan de Cubaanse staat, beschikbaar stelt. 

Het is dan ook frappant dat dezelfde overheid die nu van mening is dat er vanuit de Surinaamse arts heel weinig wordt gedaan aan preventieve en geestelijke gezondheidszorg, ernstig heeft ingeknipt in de begroting van deze zorggebieden. 

Tevens klopt de mededeling van de Minister van Volksgezondheid over het aantal artsen (0.8 per 10.000 inwoners) totaal niet. Volgens de WHO (2018) is de arts : patiënt ratio 12.26 per 10.000 inwoners voor Suriname. Is dit geen misleiding? Wil men bewust het falend gezondheidsbeleid verdoezelen door deze leugens te produceren? 
Ook de vergelijking met (het zo kleine eiland) St. Maarten en Cuba gaat mank, alleen al omdat die eilanden volledig ontsloten zijn en alle hoeken en gaten op die eilanden goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, hetgeen in de verste verte niet te vergelijken is met de infrastructuur van (het oerwoud in het binnenland van) Suriname. 

De persconferentie van de President, gesteund door de betreffende 2 Ministers, is naar het gevoel van de Surinaamse arts een regelrechte aanslag op het artsenberoep. Alleen al hierdoor wordt er vanuit de Regering aangemoedigd dat de burger geen respect meer hoeft te hebben voor de Surinaamse arts, maar wel voor de Cubaanse arts! Waarom promoot, sterker nog verheft, een natie, in dit geval de Regering van Suriname, buitenlanders boven haar eigen burgers? Terwijl bewezen is dat onze opleiding internationaal volledig voldoet en Suriname prima artsen aflevert? 

Wij doen een beroep op de Regering op om in overleg te treden met de betreffende beroepsgroepen om gezamenlijk de problematiek in de gezondheidszorg te benaderen en daarvoor oplossingen te vinden die een breed draagvlak zullen hebben. 

Tenslotte een citaat van Abraham Lincoln: Als je eenmaal het vertrouwen van je medeburgers verliest, kun je hun respect en waardering nooit meer herwinnen. 

Namens de sectie Algemeen Artsen van de VMS, 
Drs. M. Simbhoedatpanday, Voorzitter'

Invasie van zo'n 10.000 goudzoekers in Yanomami-leefgebieden in het noorden van Brazilië - 'Alleen publieke verontwaardiging in Brazilië en internationaal kan Bolsonaro stoppen'

(Bron foto: FUNAI, Fundação Nacional do Índio)
Goudzoekers verspreiden malaria in de regio en vervuilen veel van de rivieren met kwik

Yanomami-gebieden in Brazilië en Venezuela vormen samen het grootste beboste inheemse gebied ter wereld


Zo'n 10.000 goudzoekers zijn Yanomami-leefgebieden binnengevallen in het noorden van Brazilië, verspreiden malaria in de regio en vervuilen veel van de rivieren met kwik. Hoewel de meeste Yanomami contact hebben met de niet-inheemse samenleving, is er ook een groep zogenoemde ongecontacteerde inheemsen in het gebied waar binnengevallen wordt, en onderzoeken autoriteiten de signalen van maximaal zes andere ongecontacteerde gemeenschappen die daar wonen. 

De massale toestroom is door plaatselijke inheemse leiders beschuldigd van de dood van vier kinderen. Ze zeggen dat de goudzoekers nederzettingen en landingsbanen bouwen, aangemoedigd door de steun van president Jair Bolsonaro voor landbezettingen en voortdurende aanvallen op inheemse volkeren. Sommige mijnbouwkampen liggen op slechts een paar kilometer van ongecontacteerde Yanomami.

(Bron foto: Guilherme Gnipper Trevisan-FUNAI-Hutukara)
De Yanomami-associatie Hutukara schat het aantal goudzoekers op maximaal 10.000. Ze rapporteren ook verwoesting van de vissen en het wild waarop ze vertrouwen voor hun levensonderhoud.

De Yanomami oefenen druk uit op de regering om de goudzoekers te verwijderen.

Eerder dit jaar leidden de Braziliaanse inheemsen het grootste internationale protest ooit voor inheemse rechten, nadat president Bolsonaro de oorlog en hun rechten effectief had verklaard.

De 35.000 Yanomami passeren beide kanten van de grens tussen Brazilië en Venezuela. 20% Van de Yanomami-populatie in Brazilië stierf aan ziekten die door goudzoekers waren geïntroduceerd tijdens een eerdere goudkoorts in de late jaren '80 en begin jaren '90.

Na een lange internationale campagne onder leiding van Davi Kopenawa Yanomami, Survival International en de CCPY (Comissão Pró-Yanomami), werd Yanomami-land in Brazilië uiteindelijk afgebakend als het 'Yanomami-Park' in 1992. De Yanomami-gebieden in Brazilië en Venezuela vormen samen het grootste beboste inheemse gebied ter wereld.

Davi Kopenawa, bekend als 'de Dalai Lama van het regenwoud', zei: 'Vier van onze rivieren - de Uraricoera, Mucajaí, Apiaú en Alto Catrimani - zijn vervuild. Het wordt alleen maar erger, er komen meer goudzoekers. Ze brengen niets goed mee, ze brengen alleen maar problemen met zich mee. Malaria is hier al toegenomen en heeft vier van onze kinderen gedood.'

Survival International directeur Stephen Corry zei dinsag: 'Bolsonaro's racisme heeft tragische gevolgen - en de goudkoorts die in het noorden van Brazilië aan de gang is, is slechts een voorbeeld. Het is verwoestend voor het Yanomami-volk, dat dertig jaar geleden werd aangevallen en afgeslacht tijdens de laatste aanval van de goudkoorts in de regio. Bolsonaro is blij om toe te kijken hoe de mensen sterven en het bos wordt vernietigd - alleen een publieke verontwaardiging in Brazilië en internationaal kan hem stoppen.'

(Suriname Mirror/Survival International)

De vliegende vis verdwijnt uit het Caribisch gebied - Sargassum bedreigt vliegende vissen

Het nationale gerecht van Barbados wordt een luxe voor veel bewoners

FAO: Vangsten van vis in het Caribisch gebied, alle soorten samen, zijn de afgelopen 20 jaar met 40% gedaald


Op Barbados kunnen restaurants niet langer elke dag vliegende vissen serveren. Vanwege het tekort aan dit basisvoedsel zijn de prijzen omhooggeschoten. Eerder hadden we honderd vliegende vissen voor 10 euro. Vandaag met 13 euro hebben we maar 10 vissen, aldus News784. 

Oistins Market op Barbados waar de vliegende vis koning is (Bron foto: barbadostouris)
Dit nationale gerecht van Barbados, het logo van het toerismebureau dat ook op de dollarmunt verschijnt, wordt een luxe voor veel bewoners. Vliegende vissen waren ooit goed voor 65% van de vangst van vissers.

Op St. Lucia constateren vissers in de stad Vieux Fort, gelegen in het zuiden van het eiland, hetzelfde. Ze vangen geen vliegende vissen meer.

Sargassum-bedden voorkomen, dat vliegende vissen hun vleugels verspreiden om zich goed over het zeeoppervlak te bewegen. Shanna Emmanuel, een visserij-bioloog, schat dat vliegende vissen naar het noorden trekken op zoek naar koelere wateren waar het wier Sargassum afwezig is. Sargassum houdt van de warmere wateren.

Volgens cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, zijn de vangsten van vis in het Caribisch gebied, alle soorten samen, in de afgelopen 20 jaar met 40% gedaald. Op wereldschaal is overbevissing in de regio catastrofaal. Tegenwoordig wordt 80% van de vis en zeevruchten geconsumeerd in het Caribisch gebied geïmporteerd.

(Suriname Mirror/News784, St. Vincent)

Karin Amatmoekrim dit najaar gastschrijver Universiteit Leiden

(Bron foto: Sacha de Boer)
Romans van Amatmoekrim gaan altijd over de vraag naar de identiteit van de buitenstaander...


Romancier en essayiste Karin Amatmoekrim is in het najaar van 2019 de gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Het is de 35e keer dat het jaarlijkse gastschrijverschap aan de universiteit georganiseerd wordt, zo bericht de universiteit dinsdag 2 juli 2019. Van september tot november zal Karin Amatmoekrim een serie colleges Creative Writing geven aan studenten. Amatmoekrim, die werkt aan een biografie over Anil Ramdas, zal in haar colleges de nadruk leggen op verschillende vormen van life writing. 

In een college-reeks onder de titel: ‘Ik is een ander’, onderzoekt ze met studenten het schrijven van autofictie en biografie in een nieuwe wereld.

Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing, die Amatmoekrim op woensdag 30 oktober zal houden, om 17.15 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Deze lezing is toegankelijk voor alle belangstellenden. De colleges zijn – na aanmelding – toegankelijk voor studenten van álle studierichtingen.

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) schreef zes romans, en daarnaast verhalen en essays, onder andere voor De Correspondent. Haar romans gaan altijd over de vraag naar de identiteit van de buitenstaander: de ene keer autobiografisch, dan semi-autobiografisch of geveinsd autobiografisch zoals De man van veel uit 2013. Kunnen we ontsnappen aan identiteiten die ons worden opgedrongen door onszelf of anderen, is de vraag die zie in haar romans onderzoekt. Haar personages moeten zich loszingen van de blik van buitenaf om te kunnen worden wie ze zijn.

Amatmoekrim, voor wie het schrijverschap 'nooit vanzelfsprekend' is geweest, zoals ze vertelde in interviews, onderzoekt samen met de studenten wat het betekent jezelf te beschrijven. Welke ervaringen, herinneringen, identiteiten en vormen van waarheid komen we daarmee op het spoor? Ook zal Amatmoekrim lesgeven in biografisch schrijven en studenten meenemen naar het archief van het Haagse Literatuurmuseum, op zoek naar egodocumenten van Surinaamse schrijvers.

** Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd en is een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad. Het gastschrijverschap biedt studenten en docenten de mogelijkheid om in aanraking te komen met een schrijver of schrijfster van naam. Zo ontmoeten ze iemand die gewend is op een andere manier om zich heen te kijken en anders te denken en formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is. Het gastschrijverschap loopt van september tot en met november. 

De eerste gastschrijver was Gerard Reve in 1985. Daarna volgden onder anderen Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Anna Enquist, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, P.F. Thomése, Joke van Leeuwen, Alfred Schaffer en vorig jaar Stefan Hertmans. 
In 2000 verscheen Dit is voor mij geschreven, een bundeling van vijftien Albert Verweylezingen. 
In 2018 verscheen het boek Wij, de mens: het verslag van Frank Westermans zoektocht met Leidse gastschrijver-studenten naar de oorsprong van de mens. 

Journaliste Nina Jurna is de derde gast dit jaar van VPRO's Zomergasten

'Ik hoop de kijker mee te voeren naar dit voor mij zo fascinerende en kleurrijke Latijns-Amerika'


Janine Abbring ontvangt journaliste Nina Jurna (Renkum, 1969) op 11 augustus in de derde avond vullende aflevering van VPRO Zomergasten, zo is op de website van het programma te lezen. Jurna is Latijns-Amerika correspondente voor NRC Handelsblad in Rio de Janeiro, Brazilië. Ze liep het afgelopen jaar mee met de migrantenkaravaan die van het door bendes en drugsgeweld geteisterde Midden-Amerika naar de VS trok. Ze deed verslag vanuit de gevechten rond voedsel- en medicijnentransporten vanuit Colombia naar Venezuela en sprak met Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president van het land dat in diepe crisis verkeert. Ook analyseerde ze hoe het kon, dat in Brazilië de extreemrechtse ex-militair Jair Bolsonaro tot president verkozen werd.

'Ik hoop de kijker mee te voeren naar dit voor mij zo fascinerende en kleurrijke continent. Latijns-Amerika kent grote contrasten van arm en rijk, van extreem geweld en onverbiddelijke hardheid, maar er is ook de gepassioneerde romantiek en de ontroerende warmte van de bevolking. Ik hoop de kijker deelgenoot te maken van die verschillende werelden, tegen de achtergrond van de actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen waar ik me als journalist en mens tussen beweeg.' 


Nina Jurna studeerde Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Toen ze als stagiaire bij Radio Veronica verslag deed van de ontreddering na de Bijlmerramp in 1992, kwam ze erachter dat ze goed was in het vertellen van menselijke verhalen in crisissituaties. Van 1994 tot 2000 was ze verslaggeefster voor de Amsterdamse lokale zender AT5 en RTV Noord-Holland.


In 1995 maakte ze voor het eerst een reis naar Suriname om haar roots uit te zoeken en werd door het land gegrepen. In 1999 maakte ze samen met regisseur Frank Zichem een documentaire over haar Surinaamse oudoom Louis Doedel, een vakbondsleider die tijdens de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw in opstand kwam tegen het koloniale regime en drieënveertig jaar werd opgesloten in een psychiatrische kliniek.


Een jaar later, in 2000, vertrok Jurna met wat bluf en bravoure naar Suriname om er voor RTL en later ook Het Parool aan de slag te gaan. Ze zou er tien jaar blijven.

Sinds 2011 werkt Jurna vanuit Rio de Janeiro in Brazilië en sinds 2015 is ze Latijns-Amerika correspondente voor NRC Handelsblad. Ze doet daar verslag van een continent waar na jaren van schijnbaar onwankelbare socialistische leiders nu een tegenbeweging is ingezet.

Ze groeide op in het Overijsselse dorpje Paasloo, niet ver van Steenwijk, waar in de jaren ‘70 Desi Bouterse woonde toen hij als sergeant op de Johannes Postkazerne in Havelte diende. Ruim dertig jaar later zou ze de omstreden Surinaamse president en ex-legerleider interviewen op zijn landgoed in het binnenland van Suriname, een zeldzaamheid voor een Nederlandse journalist. Het resulteerde uiteindelijk in het boek Desi Bouterse - Een Surinaamse realiteit (2015).

Het was zeker niet het eerste opmerkelijke nieuwsfeit in haar tijd als correspondente in Suriname: het was door haar speurwerk dat er in 2002 foto's opdoken van de net aangetreden staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Philomena Bijlhout in het uniform van de paramilitaire volksmilitie van Bouterse, daterend van na de Decembermoorden in 1982. Bijlhout bleek niet de waarheid te hebben gesproken over haar verleden en nog voor Jurna het verhaal zelf had kunnen brengen zag de LPF-politica zich gedwongen tot aftreden.

Nina Jurna is de derde Zomergast van 2019. 
Janine Abbring praat met haar op zondag 11 augustus om 20.15 uur op NPO 2. 

VSB-voorziter MacAndew: 'Arbowet gaat volledig voorbij aan realiteit in Suriname en is in vele opzichten onuitvoerbaar'

'Mensen worden blij gemaakt met een dode mus, de wet is een dode letter'

'De ingediende wet geeft duidelijk het gevaar aan als buitenlandse wetten klakkeloos worden gekopieerd'


Steven MacAndrew, directeur VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven), zegt vandaag, woensdag 3 juli 2019, in de Ware Tijd, via het internet te hebben gelezen, dat Suriname binnenkort een Arbowet zal hebben. De ingediende wet gaat volgens de VSB-directeur volledig voorbij aan de realiteit in Suriname en is in vele opzichten onuitvoerbaar. 

'Indien De Nationale Assemblee deze wet aanneemt, betekent het dus in principe, dat er een dode letter wordt aangenomen. Het is dus weer de schijn ophouden, dat een wet wordt aangenomen, maar mensen worden blij gemaakt met een dode mus.'

MacAndrew stelt, dat de VSB op 8 mei een gesprek had met de minister van Arbeid en dat tijdens dit onderhoud erop is gewezen dat de ingediende wet niet praktisch en niet uit te voeren is.

'Het gaat totaal voorbij aan de aard en ontwikkeling van het bedrijfsleven in Suriname en wij hebben de minister daarom aangeboden om een realistische Arbowet te helpen opstellen. De ingediende wet geeft duidelijk het gevaar aan als buitenlandse wetten klakkeloos worden gekopieerd, omdat het bedrijfsleven in Suriname niet van hetzelfde niveau is als in Nederland. De VSB heeft vaker hierop gewezen, want je kunt onmogelijk appels met peren vergelijken', aldus Mac­Andrew.

De directeur verklaart, dat de VSB per schrijven de voorzitter van de Vaste Assemblee Commissie erop heeft gewezen, dat de VSB geen commentaar zal leveren op de ingediende wet en ook niet zal participeren in de hoorzitting, omdat er een afspraak is met de minister om te werken aan een realistische Arbowet.

De VSB is wel voorstander van een verbetering van de arbeidsomstandigheden, omdat gezonde medewerkers en veilige werkomstandigheden noodzakelijk zijn voor verhoging van de productiviteit en productie van goederen en diensten in Suriname, zegt MacAndrew. In dit kader zijn afgelopen week nog enkele modules van het Essentials of Occupational Safety and Health Program van de International Labour Organization (ILO) verzorgd voor diverse bedrijven. De cursus is afgesloten met een examen, dat is afgenomen door de ILO. Bij goed gevolg krijgen participanten een certificaat van de ILO.

De VSB-directeur benadrukt, dat 'decent work' een pragmatische benadering vereist, geijkt op de huidige omstandigheden in een land, omdat anders wetten en andere zaken maten te groot zijn voor de sociale partners.

Ter informatie:


Algemeen Pensioenfonds Curaçao met 85 miljoen grootste financier nieuw ziekenhuis

200 Miljoen wordt geleend aan HNO Vastgoed en Beheer en aan HNO Transitie en Exploitatie


Van de financiering van 200 miljoen gulden voor het nieuwe ziekenhuis neemt het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) met 85 miljoen het grootste deel voor haar rekening. Stichting Vidanova Pensioen Fonds doet mee met een bedrag van 40 miljoen, terwijl Fatum Life (Guardian) 20 miljoen heeft ingebracht. Zo blijkt uit informatie waarover het Antilliaans Dagblad beschikt, aldus het dagblad vandaag, woensdag 3 juli 2019.

Foundation Pension Fund Isla Curaçao participeert in het consortium voor een bedrag van 15 miljoen; Vidanova Life Insurance voor 10 miljoen en Stichting Pensioenfonds Smeets Trust voor 5 miljoen. De twee banken die meedoen brengen ieder 12,5 miljoen in; het betreft RBC Royal Bank (Curaçao) en Vidanova Bank. Laatstgenoemde is de arrangeur alsmede de ‘adminstrative, security and paying agent’.

De 200 miljoen wordt geleend aan HNO Vastgoed en Beheer alsmede aan HNO Transitie en Exploitatie. Hiervan heeft 175 miljoen in principe een looptijd van maximaal 30 jaar, terwijl 25 miljoen geldt als een ‘overdraft facility’ met een termijn van twaalf maanden. Dit laatste is bedoeld als werkkapitaal.

In het eerste halfjaar van 2020 betaalt HNO over die 175 miljoen alleen rente, waarna vanaf 30 juni begonnen wordt met aflossingen. Er is een rentetarief afgesproken van 5 procent per jaar. Alle financiers ontvangen een ‘closing fee’ van 0,2 procent. Als zekerheid geldt dat het consortium eerste hypotheekhouder is over alle activa (grond, gebouw en erfpachtrecht).

Verdachten Gilbert Gregory Cijntje en Michèle Mario Kinburn langer vast in Lacerta-zaak, Curaçao

Onderzoek naar steekpenningen in onderhandelingsproces voor nieuwe partner Isla


Verdachten Gilbert Gregory Cijntje, voormalig technical manager bij Refineria di Kòrsou (RdK), en Michèle Mario Kinburn, voormalig projectcoördinator, blijven langer vast. Zo bevestigt het Openbaar Ministerie vandaag, woensdag 3 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het tweetal is voorgeleid aan de rechter-commissaris die de verlenging van de inverzekeringstelling goed heeft bevonden. Eerder werd al bekendgemaakt, dat voormalig directeur van RdK Roderick van Kwartel en Ashley Isidora, de voormalige consultant van RdK, langer worden vastgehouden in het kader van de Lacerta-zaak, waarbij onderzoek wordt verricht naar corruptieve handelingen tijdens het onderhandelingsproces voor een nieuwe partner van de raffinaderij.

Van Kwartel, Isidora, Cijntje en Kinburn worden er door het Openbaar Ministerie van verdacht zich gedurende het onderhandelingsproces voor de raffinaderij schuldig te hebben gemaakt aan het vragen van een groot bedrag aan steekpenningen.

Toen het duidelijke vermoeden aanwezig was dat er sprake zou zijn van een poging tot omkoping tijdens de onderhandelingen voor de raffinaderij, zijn deze vier hoofdrolspelers op non-actief gesteld en is door premier Eugene Rhuggenaath aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, dat een feitelijk onderzoek en later een strafrechtelijk onderzoek opstartte.

Het onderzoeksrapport, dat in opdracht van de Raad van Commissarissen (RvC) van RdK werd opgesteld door het bureau Ivy - ‘Corporate Defence Investigations’ - in Amsterdam, maakte duidelijk dat, consultant Isidora van RdK tijdens het onderhandelingsproces voor een nieuwe partner voor de raffinaderij onder één hoedje speelde met Van Kwartel, Cijntje en Kinburn.

Paramaribo en Brussel tekenen MoU ter beheer en ontwikkelen architecturaal erfgoed

'Architecturaal erfgoed speelt vitale rol in karakter stad en aantrekkelijk te maken voor bezoekers'


Aan architectonische schoonheid is in Paramaribo geen gebrek. Evenmin in Brussel, hoofdstad van België. De twee steden hebben zich daarom middels een intentieverklaring (MoU) gecommitteerd, om elkaar bij te staan in het beheren en ontwikkelen hiervan. De MoU is gisteren getekend tussen Paramaribo en Urban Brussel, de afdeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat verantwoordelijk is voor onder meer stedenbouw en erfgoed, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 3 juli 2019.

Namens Suriname heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) de overeenkomst getekend.


'Wanneer we ons goed inzetten, denk ik dat de totale samenleving de vruchten hiervan zal plukken', stelde RO-minister Edgar Dikan na de ondertekening. De bewindsman noemde als een van de voordelen die hieruit kan voortvloeien een aantrekkelijke binnenstad, met als gevolg meer toeristen.

Christian Lamouline, secretaris-generaal tevens delegatieleider van de missie uit Brussel, vertelde dat Brussel naast de taal ook de architectuur gemeen heeft met Paramaribo. 'Architecturaal erfgoed speelt een vitale rol in het karakter van een stad en het aantrekkelijk te maken voor bezoekers uit de buitenwereld.'

Op die manier, stelde hij, kan duurzame economische ontwikkeling op gang gebracht worden.

De intentieverklaring vloeit voort uit een vorig jaar getekende samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In die overeenkomst zijn diverse samenwerkingsgebieden geïdentificeerd. Wilco Finisie, RO-directeur, zegt dat er nog geen projecten zijn uitgewerkt.


Er zitten projecten in de pijplijn. Zo is Suriname uitgenodigd om in september het jaarlijks culinair festival 'Eat! Brussels' bij te wonen. Het gaat in deze om kennis te maken met elkaars culinaire erfgoed. Suriname wordt vertegenwoordigd door de Suriname Chefs Association.

Andere projecten die zijn geïdentificeerd om samen te werken zijn: stedelijke ontwikkeling, klimaatverandering, sociale verantwoordelijkheid van bedrijven en gendergelijkheid. De samenwerking loopt tot 2023. Na de ondertekening van de intentieverklaring was er een technische bijeenkomst waar samen met de delegatie van Brussel van gedachten is gewisseld over de uit te voeren projecten.

Zo'n zes tieners in ziekenhuis beland na eten van spacecake....

(Bron foto: Shutterstock)
Jongeren hadden  de spacecake via social media gekocht...


Zeker zes tieners zijn maandag bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo beland na het eten van spacecake, zo bericht de Times of Suriname vandaag, woensdag 3 juli 2019. 

Een moeder verklaart, dat zij haar twee tienerzonen maandagnacht met spoed naar het ziekenhuis moest brengen nadat zij onwel waren geworden. Volgens haar zou er niet alleen marihuana in de cake hebben gezeten, maar ook ‘andere troep’.

Een ander meisje werd volgens de krant gillend binnengebracht op de eerste hulp, terwijl een vierde tiener buiten bewustzijn was toen zij bij het ziekenhuis arriveerde. Volgens de krant waren er politieagenten aanwezig om de zaken in goede banen te leiden.

Uit onderzoek bleek, dat er sporen van marihuana in het bloed en urine van de tieners zaten. Zij verklaarden dat zij de spacecake via social media gekocht hadden. De marihuana wordt ook verwerkt in boter, brownies en koekjes. Een dienstdoende arts vertelde aan de moeder, dat er de laatste tijd meerdere van dit soort gevallen binnenkomen.

Regering verwacht van artsen 'meer humaniteit' met bewoners binnenland

President Bouterse ziet graag meer Cubaanse artsen aan het werk

Minister Elias: 'Afgelopen 15 tot 20 jaar is hand gelicht met het beleid, waardoor artsen zich niet verplicht voelden naar districten of binnenland te gaan'


De regering verwacht van artsen meer humaniteit jegens bewoners van verafgelegen gebieden, zoals het binnenland. Omdat er weinig lokale artsen zijn die naar verre plaatsen willen gaan om daar te gaan werken is als tijdelijke oplossing voor het tekort gekozen voor artsen uit Cuba. Er dient evenwel een structurele aanpak te komen om het tekort op te lossen, zei president Desi Bouterse gisteren tijdens een persconferentie, aldus vandaag, woensdag 3 juli 2019, de Ware Tijd. 

Kijk en luister vanaf 5:00


Hij merkte daarbij op, dat het nog vele jaren zal duren voordat Suriname de standaarden van de WHO (World Health Organization) en PAHO (Pan-American Health Organization) zal hebben bereikt wat betreft de dekkingsgraad van artsen per tienduizend inwoners. Bouterse zei meer betrokkenheid en de drang om op verre plaatsen te werken te hebben geconstateerd bij beursalen die zijn teruggekeerd uit onder andere Cuba en Georgië. Als het aan hem lag waren, veel meer artsen uit Cuba gehaald dan de vijftig medici die onlangs zijn aangekomen, maar de faciliteiten om grote groepen te accommoderen zijn er nog niet.

Omtrent de komst van de Cubaanse artsen zijn, aldus minister Antoine Elias van Volksgezondheid, harde afspraken gemaakt. Zij zullen worden ingezet op plaatsen waar er geen lokale artsen zijn. Maar zodra een Surinaamse arts te kennen geeft op die plek te willen gaan werken, dan wordt de buitenlander daar weggehaald.


Intussen is het ministerie van Volksgezondheid bezig het detacheringsbeleid omtrent artsen te herintroduceren. Elias legde uit, dat de afgelopen vijftien tot twintig jaar de hand is gelicht met dit beleid, waardoor artsen zich niet verplicht voelden naar de districten of het binnenland te gaan. Daar komt verandering in. Wie als arts beëdigd wil worden zal eerst op detachering moeten gaan.

De bewindsman zei ook, dat het besluit om Cubaanse artsen aan te trekken niet zomaar is genomen. Eerst zijn de statistieken geraadpleegd, maar zijn ook praktijksituaties bestudeerd. Tijdens bezoeken aan het binnenland is hij vaak geconfronteerd met gebieden waar geen arts aanwezig is. Uit cijfers van de PAHO blijkt, dat met 0.8 artsen per tienduizend inwoners Suriname het slechtst presteert op dit stuk.

Op basis van een bestaande mantelovereenkomst met Cuba is besloten een beroep te doen op Havana om een aantal medici af te staan. Havana brengt vanwege de goede en vriendschappelijke band met Paramaribo een veel lager tarief in rekening dan gevraagd wordt aan andere landen, aldus Elias. De Cubaanse medici zullen Srd 6.000 per maand als loon ontvangen. Suriname betaalt daarnaast een bepaald bedrag aan de Cubaanse overheid. Het totaalbedrag dat een arts de Staat zal kosten zal, aldus de bewindsman, inclusief het loon, ongeveer Srd 15.000 per maand bedragen.

Abdiel (NDP): 'Wijziging Wet op Rekenkamer moet toezicht op staatsfinanciën verder verscherpen'

Kritiek van oppositie op media-verbod, dat niet strookt met onafhankelijkheid Rekenkamer


'Het werd tijd dat na alle ontwikkelingen binnen de financiële sector de Wet op de Rekenkamer ook integraal zou worden gewijzigd. Deze wet dateert van 1953. Na 65 jaren wordt het daadwerkelijk tijd om dit orgaan zodanig bij wet te regelen, dat het kan inspelen op de huidige ontwikkelingen en behoeften. Ook is het belang om ervoor te zorgen, dat het toezicht van dit orgaan op de staatsfinanciën verder verscherpt wordt', aldus NDP-     parlementariër Amzad Abdoel bij de behandeling van het wetsontwerp ter wijziging in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht het Nationaal Informatie Instituut dinsdag 2 juli 2019.

'De middelen die de Staat binnenkrijgt en die van rechtswege uitgeeft, behoren niet toe aan een toevallige overheid. Overheden komen en gaan, maar het volk blijft. Het land dat gediend moet worden blijft voortbestaan en het ontwikkelingsproces van het land blijft doorgaan. In het kader van het realiseren van ontwikkelingsdoelen, die vaak opgenomen zijn in het ontwikkelingsplan, worden door overheden staatsmiddelen ontvangen en uitgegeven', stelde Abdoel.



'De ontvangsten en bestedingen van staatsmiddelen dienen verantwoord te worden. Voor de ontvangst en de uitgave van staatsmiddelen en de financiële verantwoordingen zijn er diverse wetten. Ook het toezicht op de ontvangsten en de uitgaven moeten goed geregeld zijn, omdat uiteindelijk verantwoording afgelegd moet worden aan het volk. De ontvangsten en uitgaven van staatsmiddelen moeten middels wet en regelgeving zo transparant mogelijk gemaakt worden. Informatie over de financiële stroom van de overheid moet bekend zijn bij het volk. De overheid dient in het kader van onder andere Good Governance continu te werken aan de financiële transparantie.'

Abdoel kon zich ook vinden in de toevoeging in de Memorie van Toelichting, dat de herziening van de Wet op de Rekenkamer mede gericht is om de onafhankelijke positie van de Rekenkamer meer gestalte te doen geven. 'Zij zal administratief en comptabel niet meer onder financiën vallen en rapporteert rechtstreeks naar De Nationale Assemblee.' Zij die de behandeling van de nieuwe Comptabilitietswet hebben gevolgd weten dat de verslaglegging volgens die ontwerpwet enorm zal worden aangepast. Het ministerie van Financiën zal bij die verslaglegging een zeer belangrijke rol spelen. Ook zal de overheidsadministratie enorm transparant worden. 'Ik denk dat het in dat kader en in het kader van good governance, ook van belang is om een orgaan die belast wordt met het uitoefenen van toezicht op de overheidsfinanciën niet onder dit ministerie onder te brengen', aldus de volksvertegenwoordiger die tevens de voorzitter van de Commissie van Rapporteurs.



Een andere toevoeging uit de Memorie van Toelichting waar Abdoel achter staat is: 'De verslaggeving van de Rekenkamer aan De Nationale Assemblee, de Regering en de Staatsraad wordt voor 1 april uitgebracht. Het betreft het verslag ten aanzien van de werkzaamheden van de Rekenkamer in het voorafgaande jaar. Benadrukt dient te worden dat het van belang is dat alvorens de Rekenkamer tot een finaal verslag komt dat ten aanzien van dit verslag eerst overleg plaatsvindt met De Nationale Assemblee. De Commissie Staatsuitgaven van De Nationale Assemblee is hiermee belast. Mede in verband met de waarborging van de onafhankelijke en objectieve positie van de Rekenkamer is het niet raadzaam dat zij ten aanzien van het verslag hierover in de media treedt. De verslagen worden openbaar gemaakt door die te plaatsen op de website.'

Met deze toevoeging kan de Commissie Staatsuitgaven haar werkzaamheden beter uitvoeren. Ook zou het volgens Abdoel niet correct zijn wanneer de Rekenkamer op basis van haar eigen productie een oordeel zou vellen.

De ontwerpwet is een initiatief van de leden Jennifer Geerlings-Simons, Oesman Wangsabesari en Jennifer Vreedzaam (allen van de NDP-fractie). Over het niet in de pers treden van de Rekenkamer is er veel verschil van mening, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 3 juli 2019.

Volgens Roché Hopkinson (NDP) is het voor de objectiviteit van de Rekenkamer beter, dat ze niet in de publiciteit treedt over haar verslag, maar slechts onderzoek doet en rapporteert aan De Nationale Assemblee. 'De Rekenkamer mag geen speelbal worden van politieke partijen en de media.' Hij ondersteunt de initiatiefnemers en de commissievoorzitter. Het rapport wordt wel openbaar gemaakt via de website van het orgaan.

Dinotha Vorswijk (ABOP) vindt dat onafhankelijkheid juist inhoudt dat de Rekenkamer wel in de publiciteit treedt. Raymond Sapoen (coalitie) merkte op, dat een media-verbod niet strookt met de onafhankelijkheid van de Rekenkamer. 'Je kan niet een verslag publiceren en daarna dit verslag niet toelichten', aldus Sapoen. Volgens Geerlings-Simons wordt de Rekenkamer juist beschermd door deze bepaling.

Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly AllWays zet zijn drie Fokker 70-vliegtuigen te koop

(Bron foto: Fly AllWays)
Luchtvaartmaatschappij vraagt 7,8 miljoen Amerikaanse dollar voor haar drie toestellen


De Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly AllWays heeft zijn enige drie Fokker 70-vliegtuigen te koop gezet. Dat bericht Dagonline.nl dinsdag 2 juli 2019. De luchtvaartmaatschappij vraagt 7,8 miljoen Amerikaanse dollar voor haar drie toestellen. 

Fly AllWays nam in 2014 en 2015 een Fokker 70 van KLM over. De toestellen werden in Suriname geregistreerd onder PZ-TFA en PZ-TFB. Beiden vliegtuigen zijn inmiddels 23 jaar oud.

De derde Fokker 70 die op de verkooplijst staat heeft registratienummer PZ-TFC. Het toestel werd in 2018 eveneens van de KLM overgenomen. De toestel is 22 jaar oud. Alleen de PZ-TFB is operationeel en wordt ingezet op vluchten van Paramaribo naar Curaçao. De overige twee vliegtuigen staan aan de grond.

Fly AllWays zag in 2014 het levenslicht, maar het duurde nog tot begin 2016 voordat de vliegoperaties werden opgestart. Het bedrijf bezit naast de Fokkers geen andere toestellen.

(Bron: https://www.controller.com/listings/aircraft/for-sale/list/category/13/aircraft/manufacturer/fokker/model/70)

Fotomodel Dewika Makhan (31) gedood bij eenzijdig ongeval in Utrecht

(Bron foto: Twitter)
Makhan reed hard met haar auto tegen een container op industrieterrein Lage Weide


Geschokte reacties de afgelopen dagen op social media naar aanleiding van de dood van het Hindoestaans fotomodel Dewika Makhan bij een eenzijdig ongeval. De 31-jarige vrouw kwam om het leven nadat ze zondag 30 frontaal en hard met haar auto tegen een container botste op industrieterrein Lage Weide in Utrecht, zo schrijft Waterkant.net dinsdag 2 juli 2019. 

Door de botsing kwam zij bekneld te zitten in haar voertuig. De brandweer moest er aan te pas komen om de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden. De vrouw was er slecht aan toe en overleed uiteindelijk aan haar verwondingen.

Onduidelijk is hoe Dewika met de container in botsing kwam, meldde RTV Utrecht afgelopen weekend.



Op social media hebben veel mensen geschokt gereageerd op de plotselinge dood van het model. Op een bericht van de Hindoestaanse stichting APNA kwamen ook heel veel reacties binnen.