(Bron foto: FUNAI, Fundação Nacional do Índio) |
Yanomami-gebieden in Brazilië en Venezuela vormen samen het grootste beboste inheemse gebied ter wereld
Zo'n 10.000 goudzoekers zijn Yanomami-leefgebieden binnengevallen in het noorden van Brazilië, verspreiden malaria in de regio en vervuilen veel van de rivieren met kwik. Hoewel de meeste Yanomami contact hebben met de niet-inheemse samenleving, is er ook een groep zogenoemde ongecontacteerde inheemsen in het gebied waar binnengevallen wordt, en onderzoeken autoriteiten de signalen van maximaal zes andere ongecontacteerde gemeenschappen die daar wonen.
De massale toestroom is door plaatselijke inheemse leiders beschuldigd van de dood van vier kinderen. Ze zeggen dat de goudzoekers nederzettingen en landingsbanen bouwen, aangemoedigd door de steun van president Jair Bolsonaro voor landbezettingen en voortdurende aanvallen op inheemse volkeren. Sommige mijnbouwkampen liggen op slechts een paar kilometer van ongecontacteerde Yanomami.
(Bron foto: Guilherme Gnipper Trevisan-FUNAI-Hutukara) |
De Yanomami oefenen druk uit op de regering om de goudzoekers te verwijderen.
Eerder dit jaar leidden de Braziliaanse inheemsen het grootste internationale protest ooit voor inheemse rechten, nadat president Bolsonaro de oorlog en hun rechten effectief had verklaard.
De 35.000 Yanomami passeren beide kanten van de grens tussen Brazilië en Venezuela. 20% Van de Yanomami-populatie in Brazilië stierf aan ziekten die door goudzoekers waren geïntroduceerd tijdens een eerdere goudkoorts in de late jaren '80 en begin jaren '90.
Na een lange internationale campagne onder leiding van Davi Kopenawa Yanomami, Survival International en de CCPY (Comissão Pró-Yanomami), werd Yanomami-land in Brazilië uiteindelijk afgebakend als het 'Yanomami-Park' in 1992. De Yanomami-gebieden in Brazilië en Venezuela vormen samen het grootste beboste inheemse gebied ter wereld.
Davi Kopenawa, bekend als 'de Dalai Lama van het regenwoud', zei: 'Vier van onze rivieren - de Uraricoera, Mucajaí, Apiaú en Alto Catrimani - zijn vervuild. Het wordt alleen maar erger, er komen meer goudzoekers. Ze brengen niets goed mee, ze brengen alleen maar problemen met zich mee. Malaria is hier al toegenomen en heeft vier van onze kinderen gedood.'
Survival International directeur Stephen Corry zei dinsag: 'Bolsonaro's racisme heeft tragische gevolgen - en de goudkoorts die in het noorden van Brazilië aan de gang is, is slechts een voorbeeld. Het is verwoestend voor het Yanomami-volk, dat dertig jaar geleden werd aangevallen en afgeslacht tijdens de laatste aanval van de goudkoorts in de regio. Bolsonaro is blij om toe te kijken hoe de mensen sterven en het bos wordt vernietigd - alleen een publieke verontwaardiging in Brazilië en internationaal kan hem stoppen.'
(Suriname Mirror/Survival International)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten