woensdag 3 juli 2019

Karin Amatmoekrim dit najaar gastschrijver Universiteit Leiden

(Bron foto: Sacha de Boer)
Romans van Amatmoekrim gaan altijd over de vraag naar de identiteit van de buitenstaander...


Romancier en essayiste Karin Amatmoekrim is in het najaar van 2019 de gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Het is de 35e keer dat het jaarlijkse gastschrijverschap aan de universiteit georganiseerd wordt, zo bericht de universiteit dinsdag 2 juli 2019. Van september tot november zal Karin Amatmoekrim een serie colleges Creative Writing geven aan studenten. Amatmoekrim, die werkt aan een biografie over Anil Ramdas, zal in haar colleges de nadruk leggen op verschillende vormen van life writing. 

In een college-reeks onder de titel: ‘Ik is een ander’, onderzoekt ze met studenten het schrijven van autofictie en biografie in een nieuwe wereld.

Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing, die Amatmoekrim op woensdag 30 oktober zal houden, om 17.15 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Deze lezing is toegankelijk voor alle belangstellenden. De colleges zijn – na aanmelding – toegankelijk voor studenten van álle studierichtingen.

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) schreef zes romans, en daarnaast verhalen en essays, onder andere voor De Correspondent. Haar romans gaan altijd over de vraag naar de identiteit van de buitenstaander: de ene keer autobiografisch, dan semi-autobiografisch of geveinsd autobiografisch zoals De man van veel uit 2013. Kunnen we ontsnappen aan identiteiten die ons worden opgedrongen door onszelf of anderen, is de vraag die zie in haar romans onderzoekt. Haar personages moeten zich loszingen van de blik van buitenaf om te kunnen worden wie ze zijn.

Amatmoekrim, voor wie het schrijverschap 'nooit vanzelfsprekend' is geweest, zoals ze vertelde in interviews, onderzoekt samen met de studenten wat het betekent jezelf te beschrijven. Welke ervaringen, herinneringen, identiteiten en vormen van waarheid komen we daarmee op het spoor? Ook zal Amatmoekrim lesgeven in biografisch schrijven en studenten meenemen naar het archief van het Haagse Literatuurmuseum, op zoek naar egodocumenten van Surinaamse schrijvers.

** Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd en is een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad. Het gastschrijverschap biedt studenten en docenten de mogelijkheid om in aanraking te komen met een schrijver of schrijfster van naam. Zo ontmoeten ze iemand die gewend is op een andere manier om zich heen te kijken en anders te denken en formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is. Het gastschrijverschap loopt van september tot en met november. 

De eerste gastschrijver was Gerard Reve in 1985. Daarna volgden onder anderen Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Anna Enquist, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, P.F. Thomése, Joke van Leeuwen, Alfred Schaffer en vorig jaar Stefan Hertmans. 
In 2000 verscheen Dit is voor mij geschreven, een bundeling van vijftien Albert Verweylezingen. 
In 2018 verscheen het boek Wij, de mens: het verslag van Frank Westermans zoektocht met Leidse gastschrijver-studenten naar de oorsprong van de mens. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten