vrijdag 14 juni 2019

Den Blauwvinger: Regering pronkt schaamteloos met Liverpool FC-ster Georginio Wijnaldum

COLUMN: De Surinaamse vlag van Wijnaldum na gewonnen Champions League-finale schudt Suriname wakker 

- Minister Gopal plaatst zich bij aankomst voetbalster op J.A. Pengelluchthaven ongegeneerd op voorgrond 
- Zwalkend en inconsequent sport- en cultuurbeleid regering toppunt ondeskundigheid en treft juist diegenen die steun en aandacht verdienen 


Deze week pronkt de regering Bouterse-Adhin schaamteloos met Liverpool FC-ster Georginio Wijnaldum, vanwege sllechts een vlag, de Surinaamse vlag.... Wijnaldum won onlangs met Liverpool FC de prestigieuze Champions League van de eveneens Britse Tottenham Hotspur. Na het laatste fluitsignaal liep Wijnaldum triomfantelijk op het veld in Madrid rond met de Surinaamse vlag en dat – die vlag – trok in Suriname meer (media)aandacht dan de de ster zelf. 

Voor de winst in de Champions League had niemand in 'switi' Sranan belangstelling voor Wijnaldum en zijn fantastisch optreden in elke wedstrijd van Liverpool FC. Nu is de ster in Suriname mèt de Champions League beker en daar maakt de regering misbruik van door mooie sier te maken. Wijnaldum landde donderdag op de Johan Adolf Pengelluchthaven en werd te enthousiast verwelkomd door minister van Sport- en Jeugdzaken Lalini Gopal. De minister beweerde, dat Suriname heel trots op hem is en dat de gemeenschap blij is met zijn komst. Regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, NII, plaatste maar liefst dertig – erbarmelijk slechte – foto's van de aankomst op Facebook en op negen van de tien pronkte Gopal apetrots met 'haar' Wijnaldum:


Om het gênante regeringsfeestje nog interessanter te maken wordt de sterspeler zondag 16 juni door president Desi Bouterse in het district Coronie gedecoreerd....

Duur bokspartijtje
Het zwalkende 'beleid' van de regering en het selectief in het zonnetje zetten van sporters – ter eigen faveure – bleek ook in december vorig jaar, toen Bouterse, naar verluid, 750.000 Amerikaanse dollar uittrok voor de Surinaams-Nederlands bokser, MMA-vechter en voormalig kickbokser , Tyrone Spong die op 21 december in Paramaribo in de ring kwam voor het event ‘The King Returns to his Jungle’.


Bouterse pochte in de media over het gevecht van Spong met de 25 jarige zwaargewicht kampioen van Ecuador Ytalo Perea:

'Spong willen we voor een gevecht hier. Dit is het moment waarop wij de eenheid van Suriname kunnen demonstreren. Wij als Suriname gaan weer een geweldige prestatie leveren om als jong land op zo'n niveau zo'n geweldig sportevenement te organiseren. Ik hoop dat onze Surinamers zoveel als mogelijk deze jonge Surinamer in het belang van hem, maar meer in het belang van de eenheid van dit volk zullen ondersteunen. Het wordt een kleine rumble in the jungle. Laten we hopen dat onze man die man neerslaat binnen de kortste keren. Wiens na wan tienduizend dalla, het is welkom want we praten over een kostenplaatjes van 750.000 Amerikaanse dollar, in die orde.'

Wie het gevecht in de Anthony Nesty Sporthal wilde zien moest voor een toegangskaartje maar liefst Srd 200 of Srd 300 neertellen, met dank aan de zelfverklaarde 'volkspresident' Bouterse.

'Met beperkingen' naar Dubai...
Maar, het kan nog erger, neen, schrijnender. Dertien atleten met een beperking en acht begeleiders hadden steun van de gemeenschap nodig om op 6 maart van dit jaar naar Dubai te kunnen vertrekken voor deelname aan de Special Olympics World Games 2019. De groep had Srd 553.408 nodig, maar had slechts Srd 2.000 en 6.000 Amerikaanse dollar kunnen inzamelen....

Nog dramatischer en gênanter voor de regering, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, toen een groep vrienden, 'Voel je Vrij Bazen', zich genoodzaakt zag een mannen 'Cook-Out' op 24 februari op het terrein van de Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK) te organiseren om geld voor de sporters in te zamelen. Uiteindelijk haalde Special Olympics Suriname met medewerking van de gemeenschap en het bedrijfsleven ruim Srd 300.000 op. Ondanks dat daarmee niet alle kosten konden worden gedekt, vertrokken de dertien sporters met een geestelijke beperking en de acht begeleiders toch uit Suriname, dankzij steun van het organisatiecomité van de spelen. 'We hebben tickets voor een ieder, dankzij het aanbod van de organisatie, die deels de kosten vanuit Amsterdam naar Abu Dhabi op zich heeft genomen. Wij proberen op allerlei manieren het restantbedrag in orde te krijgen', zei Special Olympics Suriname-voorzitter Edward Gessel donderdag 7 maart in de Ware Tijd vanuit Abu Dhabi.

De toegezegde Srd 100.000 van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken was nog niet ontvangen, waardoor Special Olympics Suriname genoodzaakt was een lening af te sluiten om het gat in de begroting op te vangen. 'Wij gaan ervan uit dat wij het geld alsnog krijgen. Ik heb begrepen dat het wordt behandeld als een subsidieaanvraag.'

Dit was een schandelijke vertoning van de regering. Het ging om vooral jonge gedreven atleten. Atleten die overheidssteun verdienen. Immers, ook zij maken reclame voor Suriname, net als Wijnaldum en Spong. Voor hun is plotseling wel die aandacht, geld, terwijl juist zij dat alles niet nodig hebben.

Het snoepreisje van Adhin
Er was ook geld, zo'n kwart miljoen Amerikaanse dollar, voor vicepresident Ashwin Adhin die eind april met een omvangrijke delegatie naar Ghana vloog om daar de twintigste viering van Otumfuo Osei Tutu II, koning van de Asantehene, bij te wonen. Ook vond de inauguratie plaats van de ambassade van Suriname in Accra, Ghana. De ambassade heeft tot doel het versterken van de bilaterale relatie tussen Suriname en Ghana.

Maranatha Mannenkoor moet bedelen
Maar, meest recent werd ook duidelijk dat de leden van het internationaal bekende en gerenommeerde Maranatha Mannenkoor diep in de eigen buidel moeten tasten om van 6 tot 10 augustus deel te kunnen nemen aan het Internationaal Korenfestival in Gothenburg, Zweden. Om deel te nemen aan internationale evenementen heeft de organisatie diverse fundraisingsactiviteiten georganiseerd om de kosten te kunnen dekken. 'Helaas zijn die middelen niet voldoende, waardoor de leden in hun eigen zak moeten gaan om de kosten van ruim tweeduizend euro per persoon te kunnen dekken. Hier hebben ze ruim twee jaar voor moeten sparen', zei Hendricus Naarendorp, voorzitter van het koor, woensdag 12 juni in de Ware Tijd.

De regering, de afdeling Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, lijkt niet echt geïnteresseerd te zijn in cultuur en de waarde van het koor voor Suriname niet in te kunnen of willen schatten. Naarendorp kaart terecht de noodzaak van een Cultuurfonds weer aan. 'Deze artiesten of sporters hoeven dan niet individueel naar sponsoring te zoeken om Suriname in het buitenland te gaan vertegenwoordigen.'

Wapperen met een Surinaamse vlag, dat lijkt wel z'n vruchten af te werpen
Zolang de regering een zwalkend, selectief en ondeskundig sport- en cultuurbeleid voert, zullen sport- en cultuurtalenten moeten blijven ploeteren, zweten, bedelen, zwoegen, 'crowdfunden om hun dromen te kunnen verwezenlijken.

De regering geeft liever duizenden Srd's uit om zichzelf te plezieren in plaats van die Surinaamse dollars uit te geven aan hen – de sport- en cultuurtalenten – die Suriname wel op een positieve wijze op de kaart, de wereldkaart, weten te plaatsen.
Misschien moeten zij ook eens gaan wapperen met een Surinaamse vlag, dat lijkt immers wel z'n vruchten af te werpen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 juni 2019
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten