woensdag 4 december 2019

WWF Guianas geeft update project geïntegreerd en participatief beheer van de oceaan in Guyana en Suriname

'Surinamers hebben geen echte binding met de zee'


Heel veel gebieden kampen nog met beperkingen als het gaat om community-based kust- en zeemanagement. De gemeenschappen van Galibi, Pomona, Braamspunt en Boskamp hebben niet zo veel toegang tot openbare diensten, maar zijn het meest afhankelijk van de zee. Vanwege de beperkte toegang tot diensten zijn deze gebieden minder bestand tegen veranderingen in het kust- en zeegebied. 

Het WWF Guianas voert sinds 2017 het project 'Bevorderen van geïntegreerd en participatief beheer van de oceaan in Guyana en Suriname: de oostelijke poort naar het Caribisch Gebied' uit.

De organisatie gaf dinsdag 3 december 2019 een update over het project, aldus De West. Sinds 2017 zijn verschillende workshops en stakeholder bijeenkomsten gehouden.


De inwoners van Galibi worden geconfronteerd met extra kwetsbaarheden door hun culturele en voorouderlijke band met het land en zijn mariene en kustrijkdommen. Vanwege deze band zullen ze meer lijden onder de negatieve gevolgen van klimaatverandering, vervuiling of industriële rampen. Het ontbreken van wettelijk erkende rechten op het land, kan het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen en het niveau van betrokkenheid bij community-based kust- en zeemanagement, belemmeren. Ook omdat de overheid en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) in het verleden weinig toewijding op lange termijn hebben getoond, is de motivatie om vergaderingen te houden en andere projectactiviteiten uit te voeren, verminderd.



Surinamers hebben volgens Michael Hiwat van WWF Guianas geen echte binding met de zee. Hij hoopt dat daar met dit project verandering in komt.

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft in september van de WWF Guianas de eerste participatieve driedimensionale (3-D) kaart van het kust- en mariene gebied van Suriname ontvangen. De kaart moet als hulpmiddel dienen om te komen tot een marien ruimtelijk ordeningsproces. Op de kaart zijn de kustgebieden, territoriale wateren en de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ) van Guyana en Suriname uitgebeeld.

Het project focust zich volgens Hiwat vooral erop om voor Suriname en Guyana in 2020 10 procent beschermde kust- en mariene gebieden vast te stellen. Er is geen vooruitgang geboekt in het bereiken van dit doel.

Het is een project dat de Europese Unie betaalt en dat samen met de afdeling Natuurbeheer van het ministerie van RGB en Green Heritage Fund Suriname wordt uitgevoerd. Het doel is om het bestuur en de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van de zee en kust van Guyana en Suriname te verbeteren door samenwerkingsprocessen met alle belanghebbenden van het mariene gebied

Geen opmerkingen:

Een reactie posten