'Voor imago van het land is het prima als staatshoofd geen strafblad heeft'
Hoewel het besluit om in een bepaald land te investeren voornamelijk afhangt van economische factoren, mag de berechting van de bestuurder van een land niet verwaarloosd worden. Om die reden vindt econoom Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) het niet onmogelijk, dat de veroordeling van Desi Bouterse, die de rol van staatshoofd bekleedt, buitenlandse investeerders kan weghouden.
'Dit zou inderdaad nadelige gevolgen kunnen hebben', zegt hij vandaag, woensdag 4 december 2019, in de Ware Tijd naar aanleiding van de recente veroordeling van Bouterse in het 8 Decemberstrafproces. Hij kreeg als hoofdverdachte in deze zaak twintig jaar gevangenisstraf opgelegd. Bouterse heeft hiernaast ook nog een fors vonnis van 11 jaar in Nederland op zijn naam staan voor handel in drugs.
De econoom legt uit dat een land beoordeeld wordt op zijn kredietwaardigheid. Wat Suriname betreft is het daarmee niet zo goed gesteld. Daarnaast noemt hij ook de reputatie van een land, met verwijzing naar de vele onderscheppingen van drugs vanuit Suriname in de afgelopen periode.
Met de veroordeling van het staatshoofd loopt de reputatie van Suriname nog meer schade op, beredeneert hij. 'Dit aspect weegt natuurlijk niet zwaarder dan de zuiver economische beoordelingen, maar het is zeker niet te verwaarlozen. Voor het imago van het land is het prima als het staatshoofd geen strafblad heeft.'
Debipersad zegt, dat beursgenoteerde bedrijven gevolgen kunnen ondervinden wanneer zij zakendoen in een land met een staatshoofd veroordeeld voor betrokkenheid bij moord. 'Het zijn dingen waar bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven naar kijken.' Zo'n gevolg noemt hij imagoschade.
Hij verwacht niet dat bestaande investeerders zich vanwege de rechterlijke uitspraak zullen terugtrekken. 'Maar, dat kan zeker wel effect hebben op nieuwe relaties.'
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), stelt dat het land nu instabiel is met de vele leningen en schulden.
De veroordeling van Bouterse draagt volgens hem bij aan de instabiliteit.
'Ik kan u garanderen, dat er heel weinig bonafide investeerders naar hier zullen komen, omdat een investeerder zoekt naar landen waar stabiliteit is en rust.'
De oproep van NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams onlangs aan kaderleden in partijcentrum Ocer om zich 'nu nog' correct te gedragen, duidt volgens Binda op mogelijke onrust, wat volgens hem niet goed overkomt bij investeerders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten