Apache Corporation gaat medio deze maand verder met boringen in de Maka Central-1 put in blok 58 van het offshore gebied van Suriname. Tot nog toe heeft het bedrijf putten geboord tot een diepte van ongeveer 6.200 meter. Het streeft ernaar om nu te boren tot ongeveer 6.900 meter. 'Na de booroperaties zullen verdere tests en evaluaties worden uitgevoerd', aldus het bedrijf maandag 2 december 2019 in een persbericht.
Apache Corporation Issues Operational Update on the Maka Central - 1 Well Offshore Suriname https://t.co/qyyvR5ECVA— Crwe World (@CrweWorld) December 2, 2019
Apache heeft tot nog toe verschillende testactiviteiten verricht in twee soorten Boven-Krijtformaties. (Krijt is een geologische tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden.)
Na de voltooiing van deze tests zal het bedrijf het boorplatform verplaatsen, de apparatuur modificeren en het boren medio december hervatten om een derde formatiesoort in het Krijt te evalueren.
Het besluit van Apache om dieper te boren bij de Maka Central-1 put heeft naar verluidt te maken met de eerste geteste diepte positieve signalen van koolwaterstoffen die het bedrijf is tegengekomen. Dieper boren zou de potentiële aanwezigheid van aardolie kunnen aantonen.
De put grenst aan enkele van de meest productieve gebieden van het Stabroek Block in Guyana en zou in de buurt van Haimara, de zuidoostelijkste vindplaats van de ExxonMobil-groep, nabij de zeegrens van de twee landen liggen. Blok 58 heeft een oppervlakte van 5.844 km2 en ligt ongeveer 150 kilometer voor de kust van Suriname.
Maka Central-1 wordt geboord door het boorschip Noble Sam Croft. Apache heeft ervoor gekozen om de eenheid te behouden om tweede en derde putten in het blok te boren. De put bevindt zich op ongeveer 11 kilometer van de zeegrens van Suriname met Guyana, een snelgroeiend aardoliegebied, waar ExxonMobil sinds 2015 14 ontdekkingen in het Stabroek-blok heeft gedaan.
Apache heeft eerder in 2015 de Popokai-1 in boorblok 53 van Suriname geboord, maar heeft de resultaten niet gerapporteerd. De Kolibrie-1-put, 2 jaar later in hetzelfde blok geboord, kon geen commerciële koolwaterstoffen vinden. In 2018 was de Pontoenoe-1-put van Kosmos Energy in Blok 42 van Suriname ook niet-commercieel.
(Suriname Mirror/Journal of Petroleum Technology/Starnieuws/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten