zaterdag 21 december 2019

Minister Elias:: 'Er is een kleine stagnatie bij het stationeren van de Cubaanse artsen'

'Cubanen moeten gezondheidssysteem van Suriname nog onder de knie krijgen'


Het plaatsen van vijftig Cubaanse artsen in verschillende delen van het land is vertraagd. De doktoren moeten het gezondheidssysteem van Suriname nog onder de knie krijgen. 'Elk land heeft zijn eigen systeem, namelijk welke verzekeraars en medicijnen er zijn en wat de artsen allemaal moeten invullen', zegt minister Antoine Elias van Volksgezondheid vandaag, zaterdag 21 december 2019, in de Ware Tijd. 

De doktoren hebben volgens hem niet te maken met een taalbarrière. De bedoeling was om de Cubaanse artsen eind november in te zetten. Zij zijn in juni in Suriname gearriveerd. 'De eerste groep doktoren zal eind januari worden gestationeerd op de diverse posten', verzekert de minister.

Er zullen volgens hem 26 artsen worden geplaatst op posten van de Medische Zending, de rest gaat aan de slag bij de Regionale Gezondheidsdienst. Om hun vestiging in de gebieden te vergemakkelijken worden er woningen voor hen opgezet.

Elias informeerde donderdag aanwezigen tijdens de oplevering van de vuilverbrandingsoven van Snesi Kondre over wat hij noemt de kleine stagnatie bij het stationeren van de artsen. Hij reageerde op vragen van kapitein Asaf Hofwijks van Langatabiki die onder meer wilde weten wanneer artsen gestationeerd zullen zijn in Paramacca. 'Wacht maximaal zes weken dan gaan jullie de artsen hier zien', was daarop het antwoord. Hoeveel medici in Paramacca gevestigd zullen worden, kon de minister donderdag echter niet zeggen.

Hofwijks heeft de minister herinnerd aan diens toezegging bij een eerder bezoek, dat de Cubaanse artsen twee maanden daarna ingezet zouden worden. Nu de termijn is verstreken, rezen er vraagtekens over de werkelijke aankomst van de doktoren in de gebieden. 'Ik ben zeer tevreden met het antwoord dat de minister ons heeft gegeven', zegt Hofwijks. Hij wijst erop dat de mensen tijdens ziekte vaak worden bijgestaan door verpleegkundigen. Zij doen hun best om hulp te bieden en bellen in sommige gevallen de arts voor advies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten