dinsdag 3 december 2019

Chinees bedrijf Zijin Mining Group Co Ltd koopt Buritica goudmijnproject van Canadese Continental Gold in Colombia

Bezorgdheid over veiligheid in Colombia vormt risico voor de deal


Vier medewerkers van het Canadese goudmijnbedrijf Continental Gold zijn vorig jaar in één maand in Colombia vermoord. De Chinese Zijin Mining Group Co Ltd heeft ermee ingestemd om Continental Gold Inc te kopen voor 1,3 miljard Canadese dollar (US $ 1 miljard), maar een topman bij het bedrijf zei maandag 2 december 2019, dat verhoogde bezorgdheid over de veiligheid in Colombia een risico voor de deal vormt.


Het aanbod van de door de staat gesteunde Zijin voor Continental heeft tot doel het vlaggenschipproject Buritica gold van Continental Gold in Colombia veilig te stellen. 

'Zijin heeft geen ervaring in Colombia, en we hebben duidelijk in het verleden enkele incidenten gehad', vertelde Paul Chief, financieel directeur van Continental, aan Reuters News Agency. 'Maar, als er bij een project een groot veiligheidsincident zou gebeuren, dan zou dat als een materiële negatieve verandering worden beschouwd en zouden ze eruit zijn als ze dat wilden', zei hij.


Vier medewerkers van het op Colombia gerichte Continental zijn vorig jaar in een maand gedood, een in de buurt van Buritica en de anderen op een andere verkenningslocatie. Het bod van Zijin in contanten van 5,50 Canadese dollar (US $ 4,13) per aandeel vertegenwoordigt bijna 13 procent premie voor de afsluiting van Continental op vrijdag. De aandelen van Continental stegen bijna 10 procent tijdens de maandagmiddaghandel in Toronto.

Het Buritica-project heeft goudreserves van 165,47 ton en een afgeleide reserve van 187,24 ton gemeten en aangegeven, zei Zijin. Zijin verwacht dat haar goudreserves na de aankoop meer dan 2.000 ton zullen bedragen, waarbij de productie uiteindelijk met ongeveer 20 procent zal toenemen. Het verwacht dat het Buritica-project robuuste winst en cashflow zal genereren nadat het in 2020 operationeel is geworden.

Buritica, wiens hoogwaardige erts het een zeldzame vondst maken, vormt een belangrijke test voor de toekomst van grootschalige ondergrondse mijnbouw in Colombia, wiens meestal onontgonnen minerale rijkdommen mijnwerkers in hun handen doen wrijven.

Ari Sussman, CEO van Continental, zei dat het project naar verwachting volgend jaar in productie zal gaan en dat de timing voor Continental is om te verkopen aan een meer ervaren mijnexploitant. In een afzonderlijke verklaring zei Newmont Goldcorp Corp ,dat het zijn belang van 19,9 procent in Continental zou aanbieden. De deal vereist ook goedkeuring van de Canadese en Chinese overheid.

Canada blokkeerde vorig jaar een voorgestelde overname van bouwbedrijf Aecon van 1,5 miljard Canadese dollars door de Chinese staatsbouwer China Communications Construction Co Ltd om redenen van nationale veiligheid. Continentale aandeelhouders stemmen in januari over de deal.

(Suriname Mirror/La Republica/Al Jazeera/Ambito/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten