Bewoners van de Bindastraat en omliggende wegen hebben het initiatief genomen om met een buurtcomité te werken aan een structurele oplossing voor de wateroverlast die al jaren inbreuk maakt op hun woongenot. Sinds 2009 hebben talloze brieven aan en klachten bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en het districtsbestuur niet tot een oplossing geleid, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 december 2019.
Bij vrijwel elke grote regenbui loopt het gebied onder water, is het onbegaanbaar en stroomt het water ook de woningen binnen. Volgens Prem Binda duurt het meer dan 48 uur voordat het water is weggetrokken. De schade aan woningen en inboedel wordt aanzienlijk genoemd.
Op initiatief van Binda en enkele buurtbewoners is vrijdag een buurtbijeenkomst gehouden, waar ook twee vertegenwoordigers van het ministerie en adviseur Kenneth Slooten op het Kabinet van de President aanwezig waren. Dit drietal concludeert, dat het geen probleem is waarvoor de overheid aansprakelijk kan worden gesteld. Behalve dat door de jaren heen trenzen en andere afvoerkanalen zijn dichtgeslibd, is ook gebouwd op belangrijke afvoerwegen, waarvan sommige zonder toestemming van het ministerie zijn gedempt.
Het belangrijkste probleem is volgens Slooten, dat bij het verkavelen van het gebied niet is gezorgd voor goede afwatering. Volgens hem zijn meerdere woonwijken nu de dupe van een toenmalig beleid waarbij aan verkavelaars vergunningen werden verstrekt, zonder de garantie dat bij het verkavelen wordt gezorgd voor goede afwatering en andere vereisten die er bij horen.
Op de vergadering bleek dat door verdere bouwactiviteiten, waarbij ook al geen adequate ontwateringsvoorzieningen werden getroffen, het probleem steeds erger is geworden.
Op voorstel van Slooten zal onderzoek worden gedaan naar de omvang van het probleem. Het Kabinet van de president zal bijdragen in de kosten. Als alternatief om snel de wateroverlast te beperken, hebben de deskundigen van het ministerie voorgesteld enkele directe maatregelen te nemen. Gedacht kan worden aan het ophalen van kreken en het opwerpen van beschoeiingen. Zij zullen dit met hun superieuren bespreken. Buurtbewoners noemen de voorgestelde aanpak veelbelovend.
De in Nederland wonende Iwan Leeuwin heeft de bijeenkomst georganiseerd. Volgens hem is, om het initiatief een kans van slagen te geven, belangrijk, dat bij het aanpakken van het probleem de juiste instanties worden benaderd en vooral dat geen partijpolitiek met de nood van de buurtbewoners bedreven wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten