Mendez, 24, werd gedwongen om haar foetus een 'christelijke begrafenis' te geven nadat ze een miskraam had gehad. Ze werd vervolgens gearresteerd (Bron foto:AFP/Omar Torres) |
In Mexico zijn sinds 2000 meer dan 4.200 vrouwen vervolgd wegens abortus of miskraam
Martha Mendez en Susana Duenas waren beiden tieners toen ze hun 'misdaad' begingen: een miskraam. Beschuldigd van het hebben van een abortus - wat illegaal is in alle, met uitzondering van twee, staten in Mexico - werd Mendez gedwongen haar foetus om vergeving te vragen. Duenas werd zeven jaar gevangengezet.
De verhalen van beide vrouwen benadrukken de extreme opvattingen over abortus in Mexico, waar de drang van de regerende partij om het landelijk te legaliseren in fel verzet is geraakt van conservatieven.
Mexico-Stad legaliseerde abortus in 2007, dit jaar gevolgd door de zuidelijke staat Oaxaca. Maar, de procedure is verboden in de andere 30 Mexicaanse staten, alleen toegestaan in geval van verkrachting of gevaar voor het leven van de moeder.
In Mexico zijn sinds 2000 meer dan 4.200 vrouwen vervolgd wegens een abortus of een miskraam, volgens Veronica Cruz van de rechtengroep Las Libres (Free Women).
Vervolgingen namen toe nadat abortus in de hoofdstad was gelegaliseerd, in een geval van wijdverspreide terugslag in meer conservatieve staten, zegt Cruz. 'Na de decriminalisering van abortus in Mexico-Stad schoot het aantal strafzaken omhoog. Maar, het ergste is niet het rechtssysteem, het zijn de openbare ziekenhuizen, waar medisch personeel de politie belt als ze een vrouw vermoeden van een abortus', vertelde ze.
De linkse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft een wetsvoorstel ingediend om abortus landelijk tot 12 weken zwangerschap te decriminaliseren. Maar, het is vastgelopen in het Congres vanwege conservatieve oppositie, en Lopez Obrador - die aan het hoofd staat van een brede en fragiele coalitie die het spectrum omvat van veteraan-linksen tot evangelische christenen - heeft niet aangedrongen om het vooruit te helpen, in plaats daarvan om een referendum over de kwestie uitte roepen.
(Bron foto:AFP/Omar Torres) |
Duenas beschreef haar ervaring in de gevangenis als 'hel'. Haar bewakers en enkele medegevangenen noemden haar een 'moordenaar'. Maar, anderen brachten haar in contact met Las Libres, die haar zaak op zich nam en erin slaagde haar vrij te krijgen.
In de gevangenis werd ze opnieuw zwanger, met een andere gevangene die ze ontmoette in een theaterworkshop. Haar baby dochter, geboren in de gevangenis, werd naar een tante gestuurd. Nu 12 jaar oud, noemt het meisje haar tante 'Mama' en wil ze niet bij Duenas wonen. 'Ik heb alle hoop verloren dat ze bij me terugkomt', zei Duenas snikkend.
Mendez was 18 en studeerde aan een universiteit in de oostelijke stad Veracruz toen ze zich realiseerde dat ze zwanger was. Zij en de vader waren net uit elkaar. Twee dagen later begon ze te bloeden en ging ze naar het ziekenhuis, waar ze een miskraam kreeg. 'Een verpleegster kwam met de dode foetus en stopte hem in mijn gezicht. Vraag zijn vergeving. Je hebt hem vermoord, zei ze. Je denkt uiteindelijk dat je iets verkeerd hebt gedaan', zegt Mendez door tranen heen. Het ziekenhuis gaf de foetus een naam en liet Mendez hem een 'christelijke begrafenis' geven. Toen werd ze gearresteerd.
Las Libres slaagde erin haar vrij te krijgen. Maar, haar verhaal kwam uit in de lokale roddelpers en vreemden hielden haar tegen op straat en noemden haar een 'moordenaar'. Las Libres hielp haar om naar de centrale stad Leon te verhuizen, een baan te vinden en haar studie voort te zetten. Ze is katholiek opgevoed en begeleidt vandaag vrouwen die een abortus ondergaan. 'Ik help ze zodat ze niet meer worden mishandeld zoals ik was', zei ze.
(Suriname Mirror/AFP/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten