(Bron foto: NII) |
'Wij als samenleving hebben gefaald om signalen bij kinderen op te vangen. Wij moeten mensen versterken bij instituten waar onze kinderen bij zijn aangesloten zoals het gezin, de school, kerken en sportverenigingen.' Woorden van minister André Misiekaba van Sociale Zaken & Volkshuisvesting (SoZaVo) vrijdag 11 november 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) in reactie op recente gevallen van zelfmoord en poging tot zelfmoord onder jeugdigen.
Het zogenoemd instituut sprak de bewindsman tijdens de driedaagse Jeugd en Kinder Summit in verband met 30 jaar Kinderrechtenverdrag in Suriname, gehouden door zijn ministerie in de Congreshal.
De bewindsman is van mening, dat een kind niet zomaar van het ene op het andere moment de hand aan zichzelf gaat slaan. Hij benadrukt, dat instituten daarom moeten worden versterkt, om signalen te kunnen opvangen en tijdig in te grijpen. Misiekaba roept jongeren ook op om te praten wanneer er problemen zijn. 'Kom praten, er is altijd een oplossing', geeft de bewindsman mee.
Met de 'summit' beoogt het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting bewustwording teweeg te brengen over de rechten van kinderen. Minister Misiekaba stelt, dat er nog nog veel braakliggend terrein is.
Hij is er voorstander van, dat activiteiten in verband met het VN-Kinderrechtenverdrag zich ook naar de districten verplaatsen, omdat het ministerie ook landelijk opereert.
Op de 'summit' werden gedurende de drie dagen achtereenvolgend de onderwerpen 'Geweld tegen Kinderen', 'Mentale Gezondheid en Suïcide' en 'Onderwijs en Ontwikkelingskansen' belicht. Met de uitkomsten zal het ministerie volgens directrice Angela Salmo zaken die de jongeren hebben aangehaald verder uitlichten en kijken wat er leeft. Het resultaat zal van toepassing zijn op het beleid dat door alle ministeries wordt uitgestippeld.
Salmo benadrukt dat elk kind moet worden gehoord en dat er bij de beleidsvoering samen met de kinderen beleid wordt ontwikkeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten