zaterdag 23 november 2019

SER adviseert overheid om tekortkomingen Wet Basiszorgverzekering op te heffen

SER over- handigt rapport 'Pijnpunten in de Gezondheidszorg' aan ministerie

'Rol SZF evalueren als grootste zorgverzekeraar en als dienstverlener'


De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de overheid om de tekortkomingen van de Wet Basiszorgverzekering (BaZo) op te heffen. Ook stelt de SER voor om de rol te evalueren van het Staatsziekenfonds, SZF, als grootste zorgverzekeraar en als dienstverlener. Dit zijn twee van de aanbevelingen in het rapport 'Pijnpunten in de Gezondheidszorg' dat is overhandigd aan het ministerie van Volksgezondheid, aldus de Ware Tijd zaterdag 23 november 2019.

De SER heeft de pijnpunten geanalyseerd die aan haar zijn doorgegeven door gezondheidsinstanties, belangenorganisaties en deskundigen uit de gezondheidssector. De adviezen op basis van de analyse zijn opgenomen in het adviesrapport, dat in oktober is overhandigd aan president Desi Bouterse en daarna is gepresenteerd aan vicepresident Ashwin Adhin en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, onder wie minister Antoine Elias en directrice Cleopatra Jessurun.

Het rapport bevat aanbevelingen voor de korte, middellange en lange termijn. De raad adviseert een effectieve aanpak van het probleem van de onnodige betaling en bijbetaling voor basiszorgvoorzieningen door SZF- en BaZo-cliënten. Zij raadt ook aan om de regiefuncties in te vullen van de Onderraad en de Zorgraad.

De overheid krijgt verder het advies om essentiële geneesmiddelen te garanderen en te zorgen dat noodzakelijke medicamenten beter beschikbaar zijn bij de apotheken. Op korte termijn zou de overheid maatregelen moeten treffen om te zorgen, dat instellingen meer transparantie aan de dag leggen over de bestedingen van overheidssubsidie.

De raad adviseert de overheid ook om meer te investeren in de primaire gezondheidszorg. De raad dringt verder aan op het maken van een weloverwogen keuze ter financiering van de zorg, het in lijn brengen van het aandeel van de uitgaven aan de gezondheidszorg in het bruto binnenlands product (bbp) met de uitgavenlijn in de Caribische regio, namelijk 13,6 procent van het bbp.

De minister en directeur van Volksgezondheid hebben vorige week in een presentatie aan de SER aangegeven hoe zij de aanbevelingen zullen meenemen in het beleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten