De opbrengst van de jaarlijkse inzamelingsactie van stichting Su Aid gaat dit jaar naar projecten op de kinderafdelingen van zes ziekenhuizen. De keuze om geld in te zamelen voor kindergeneeskunde in Suriname ligt voor de hand, vindt Su Aid-voorzitter Giwani Zeggen, 'simpelweg omdat we moeten investeren in de toekomst'. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 27 november 2019.
Ook dit jaar is het streefbedrag minimaal Srd 1 miljoen, maar dat is bij lange na niet genoeg voor de uitvoering van de projecten die zijn ingediend door het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Diakonessenhuis, 's Lands Hospitaal, Marwinaziekenhuis te Albina, Mungra Medisch Centrum in Nieuw-Nickerie en het Sint Vincentius Ziekenhuis.
Op een persconferentie van Su Aid gisteren in 's Lands Hospitaal vertelden vertegenwoordigers van ziekenhuizen over de ingediende projecten. Zij riepen de gemeenschap op massaal de actie te ondersteunen.
Het project van het AZP, 'Second Chances', richt zich volgens kinderarts Laurindo Kloof vooral op mishandelde kinderen. 'Wanneer het kind eindelijk naar huis mag na het medisch en justitieel onderzoek willen wij deze 'zwakkere' gezinnen medische, psychologische en maatschappelijke steun bieden.' Jaarlijks komen er ongeveer vijfhonderd kinderen binnen via de afdeling Spoedeisende Hulp.
Het aantal geboorten in 's Lands Hospitaal neemt ieder jaar toe. Daarom heeft de neonatale afdeling extra apparatuur, specialisten en verpleegkundigen nodig, zegt directeur Dayasankar Mathoera. 'Op dit moment liggen wij boven de drieduizend bevallingen per jaar. Wat ons vooral nekt, is dat wij bij kindergeneeskunde aankijken tegen topzorg die alleen door het AZP wordt geboden. Soms zijn er geen plekken als je moet doorverwijzen.'
Het Sint Vincentius ziekenhuis heeft behoefte aan nieuwe couveuses. 'Een couveuse wordt vooral gebruikt voor kinderen die prematuur of met een aandoening zijn geboren, bijvoorbeeld om de temperatuur te regelen, wat heel belangrijk is voor een vroeggeboren kindje', zei kinderarts Sigmar Illes. De drie werkende couveuses van de kinderafdeling zijn aan vervanging toe.
Net als voorgaande jaren organiseert Su Aid diverse activiteiten om het doneren te stimuleren zoals de inzamelingsboxen die vorig jaar zijn geïntroduceerd. 'Bedrijven en ook scholen kunnen helpen door toestemming te geven om zo een box te plaatsen', vertelt Zeggen. De 'Su Aid on the road'-karavaan zal naar de districten en wijken trekken voor de inzameling. 'We willen de mensen die willen doneren tegemoetkomen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om langs te komen bij Radio 10 of om te sms'en.'
De inzameling is in stilte begonnen op 18 november met een sms-actie. 'Mensen kunnen tot en met 20 december een sms sturen naar 1919 en minimaal Srd 2,50 doneren. De ingezonden sms'jes doen mee aan een trekking en de verzender maakt kans op levensmiddelenpakketten', aldus Zeggen. Net als vorig jaar is ook nu de slogan 'Mek' wi ala gi wan dala'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten