woensdag 27 november 2019

De Amazone in brand: Dood en verwoesting in het regenwoud van Brazilië

'In afgelopen decennium meer dan 300 mensen gedood in Amazonegebied door landconflicten'


Brazilië heeft het aantal branden in het Amazonegebied tot nu toe alleen al met meer dan 80.000 dramatisch zien toenemen. Afgelopen zomer zag de wereld in afgrijzen hoe beelden van vuur land overspoelden in 's werelds grootste regenwoud, wat leidde tot wereldwijde oproepen tot boycots vanwege de aanpak van president Jair Bolsonaro van de crisis. 

De branden zijn ontstaan ​​doordat de ontbossing de afgelopen jaren is toegenomen en nog groter wordt naarmate de Braziliaanse overheid de milieuregelgeving verzwakt.

Nieuwe gegevens die onlangs door de overheid zijn vrijgegeven, tonen aan dat ontbossing op het hoogste punt in een decennium onder Bolsonaro ligt, met een ontbost gebied dat tien keer zo groot is als New York sinds het begin van het jaar.

'De boodschap die op de grond aankomt, is dat nu alles mogelijk is; we kunnen doorgaan met het binnenvallen van openbaar land, we kunnen blijven ontbossen omdat het vergeven wordt', zegt Brenda Brito, een onderzoekster bij Imazon (Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazônia), een organisatie die zich inzet voor het behoud van het Amazone regenwoud.

Waardevolle bomen worden eerst gekapt, het land wordt leeggehaald en vervolgens kan het land worden gebruikt voor vee of soja, twee van de belangrijkste exportproducten van Brazilië - of vaak illegale mijnbouw.

Maar, terwijl de ontbossing toeneemt heeft de Braziliaanse regering haar milieubeschermingsinstanties verzwakt. Dat heeft druk uitgeoefend op gemeenschappen die al risico lopen bij de bestrijding van de vernietiging van het regenwoud.


Achter de krantenkoppen van de branden is schuilt geweld dat gepaard gaat met de vernietiging die plaatsvindt in Brazilië. 'We worden bedreigd, omdat we het bos proberen te beschermen. Het zijn niet alleen de bomen die verdwijnen, maar mensen sterven en geven hun eigen leven op voor de bomen', zegt kleine boer Maria Marcia de Melo.

Brazilië is een van de gevaarlijkste landen ter wereld om landverdediger te zijn, aangezien de opbrengsten van ontbossing in combinatie met lokale corruptie hebben geleid tot een hoge mate van straffeloosheid.

In het afgelopen decennium zijn meer dan 300 mensen gedood in het Braziliaanse Amazonegebied door landconflicten. 'Dit zijn zeer specifieke moorden. Het is het doden van de persoon die opstaat en het bos verdedigt. Dat doden stuurt een bericht naar iedereen in de gemeenschap - dat als je iets doet, dat je zal overkomen. Dus de impact van de moorden zijn enorm', zegt Cesar Munoz van Human Rights Watch.

Op het spel staan ​​zowel 's werelds grootste regenwoud als het leven van inheemse gemeenschappen en kleine boeren die hun land proberen te beschermen.

'Fault Lines' reist naar Brazilië om te kijken naar wat het hart van de brandende Amazone is en om de mensen te ontmoeten die het land verdedigen.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten