zaterdag 2 november 2019

Bij overname Isla, Curaçao, door Klesch Group volgt nulmeting vervuiling bij de bron

Het gaat om meting van grondvervuiling en de uitstoot in de lucht


Als de Amerikaanse Klesch Group de Isla-raffinaderij overneemt, zal er een nulmeting gedaan worden van de vervuiling bij de bron. Dat stelt Marcolino ‘Chonky’ de Lannoy, directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), vandaag, zaterdag 2 november 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Het gaat om een meting van de grondvervuiling, de invloed die deze grondvervuiling heeft op de watervervuiling en de uitstoot in de lucht. 'De meting zal met de meest moderne technologie uitgevoerd worden', aldus De Lannoy.

'We willen een vergelijking maken met 1985, hoewel dit erg moeilijk is, want toen waren er minder goede meetmethodes. Na de nulmeting zullen er periodiek metingen gedaan worden om zo zicht te krijgen op de milieubelasting van de raffinaderij. Het gaat dus om bodemvervuiling, maar ook lucht- en geluidemissies. Dit is belangrijk want we willen dat de raffinaderij gaat voldoen aan de moderne milieunormen.'

De Lannoy legt uit, dat er weliswaar onderzoek wordt gedaan naar de uitstoot in de lucht, met meetstations bij Beth Chaim, Julianadorp en Kas Chikitu, maar dat dit geen meting bij de bron is. 'Wat we nu willen meten is de uitstoot bij de bron en dan nagaan waar deze naartoe gaat en terecht komt bij de bewoners. Neem bijvoorbeeld Curaçao Refinery Utilities (CRU). CRU is ook een grote vervuiler, maar door de hoge pijp komt dat minder terecht bij de meetstations.'

De Lannoy zegt, dat er een verschil is in emissie en imissie. Emissie is de uitstoot bij de bron en immissie gaat over de schadelijke stoffen die uiteindelijk op leefhoogte terecht komen, te weten anderhalve meter hoog vanaf de grond gemeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten