De wijziging van Wet op de Staatsschuld is, zoals verwacht, vrijdagavond 1 november 2019, met 26 stemmen vóór en 11 tegen aangenomen. Een groot deel van de oppositie was afwezig. Alle aanwezige NDP-fractieleden, ondersteund door Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen van de HVB, Rudolf Zeeman van de BEP en Celsius Waterberg gaven hun goedkeuring. De aanwezige leden van de oppositiepartijen ABOP, VHP, PALU en NPS stemden tegen. Initiatiefnemer Amzad Abdoel (NDP) benadrukte, dat het niet gaat om ongelimiteerd lenen door de regering. Op de 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) die er al was, is 35% van het BBP toegevoegd. Dat is wat de minister van Financiën maximaal kan lenen, zo schrijft Starnieuws.
Oesman Wangasabesari (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat alleen bij calamiteiten de regering meer mag lenen. Boven de 35% moet de regering weer bij De Nationale Assemblee aankloppen.
De oppositie heeft aangevoerd dat met de wetswijziging straffeloosheid is ingevoerd. Krishna Mathoera (VHP) stelde, dat de wet er alleen maar is ter bescherming van de minister van Financiën. Het strafbaar stellen van de minister bij overtredingen is uit de wet gehaald. De wet is volgens haar niet in het belang van het volk.
Patricia Etnel (NPS) riep het volk op om op 25 mei 2020 een uitspraak te doen over het beleid van de regering. Zij belooft, dat de regering na de verkiezingen de mensen die het land en volk vernietigd hebben, zal vervolgen en opsluiten, waar ze zich ook op de wereld bevinden.
Bij de indiening van de Staatsbegroting bij De Nationale Assemblee moet volgens de wetswijziging ook een schuldsaneringsplan ingediend worden, benadrukten Abdoel en Wangsabesari. Hierin moeten de uitgangspunten volgens welke de totale Staatsschuld onder het obligoplafond zal worden gehouden ook worden vervat. Bij de schuldsanering moet het verloop van de Staatsschuld onder normale, gunstige, alsmede tegenvallende economische omstandigheden worden aangegeven. In het schuldsaneringsplan worden eveneens het tijdspad en de mate van het aangaan en delgen van schuldverplichtingen opgenomen die moeten leiden tot schuldvermindering, totdat het niveau van de Staatsschuld is teruggebracht onder het obligoplafond.
VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi heeft bij de stemmotivatie aangegeven, dat het om een gelegenheidswet gaat. 'Wetten moeten niet gemaakt worden om een regering te beschermen.' De wet is volgens hem in strijd met de Grondwet.
Diana Pokie (ABOP) voerde aan, dat hals over kop een gelegenheidswet is gemaakt. Voor wandaden van de regering wordt het volk opgeofferd. 'Er wordt eindeloos en straffeloos geleend zonder productie daartegenover.'
Marlon Budike (NPS) zei, dat in 2002 maatregelen getroffen zijn om het land te beschermen tegen ongebreidelde leningen. 'Het volk van Suriname moet worden behoed voor economische neergang.'
Abdoel liet weten, dat geen enkele wet gelegenheidswet is. 'Het gaat om een dynamisch proces. De wet is nodig om ontwikkeling te brengen voor het volk.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten