Overgang Geologische Mijnbouwkundige Dienst naar het Delfstoffeninstituut Suriname is formeel gestart
Ook centraal klachten en ideeën aanmeldingsplek gelanceerd voor het publiek
Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is een digitaal aanvraagsysteem voor mijnbouwrechten gelanceerd. 'Het systeem geeft duidelijk aan hoe het proces van aanvraag van mijnbouwrechten nu geautomatiseerd plaatsvindt', zegt minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 22 oktober 2019.
Het is volgens hem een duidelijk en transparant systeem dat ook zorgt voor beschikbaarheid van data. Akiemboto geeft aan, dat het systeem ook een stukje comfort biedt, waarbij mensen niet op en neer hoeven te lopen met documenten. 'Wanneer je je bij GMD (Geologische Mijnbouwkundige Dienst) hebt aangemeld, pikt het systeem een uniek nummer voor jou. Hierdoor kan je je stuk volgen en kan dat niet verdwijnen', benadrukt de bewindsman.
Alle aanvragen zullen in het nieuwe systeem worden meegenomen, legt Akiemboto uit. De oude aanvragen worden alsnog ingebracht.
Bij de opstart was een van de grootste uitdagingen het versnipperd liggen van data die bijeen gebracht moesten worden. Er zijn volgens Akiemboto voldoende veiligheidskleppen ingebouwd in het systeem om deze te beveiligen. Ook de aanvrager kan het verloop van zijn aanvraag zien, en moet helpen deze te controleren.
Er is gisteren ook een centraal klachten en ideeën aanmeldingsplek gelanceerd voor het publiek.
Akiemboto geeft aan, dat het systeem een belangrijk onderdeel is in het traject van het transformeren van de GMD naar het Delfstoffen Instituut Suriname (DIS). Het helpt de GMD op dat niveau te brengen, zegt de bewindsman. Verder is het ook een stukje transparantie en openbaarheid van bestuur naar buiten toe, zodat duidelijk is wat er gebeurt in de mijnbouwsector. Het is de bedoeling dat uiteindelijk ook het Bauxiet Instituut Suriname opgaat in het DIS.
Clyde Griffith, projectmanager van het DIS, legt uit dat er urgentie is voor de transformatie. De afgelopen periode is met stakeholders gesproken hierover. De visie voor het opzetten van het DIS houdt in het reguleren van de mijnbouwsector met het oog op diversificatie, vergroten van inkomsten met een duurzaam karakter. Het doel is promotie, coördinatie, regulering, monitoring, en inspectie van de sector om haar bijdrage aan de duurzame ontwikkeling van Suriname te vergroten, stelt Griffith.
Hij geeft aan dat er nu momentum is voor de operationalisering van het BIS en dat de regering het ondersteunt.
Griffith zegt, dat het DIS naast de aanvragen van mijnbouwrechten op termijn ook de potentie van andere delfstoffen beter in kaart wil brengen om zodoende andere multinationals aan te trekken om op een verantwoord en milieuvriendelijke manier delfstoffen te ontginnen. Griffith geeft aan, dat onderzoek hiervoor nodig is, maar ook een nieuwe kaart, materiaal en upgrading van het personeel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten