- OAS-missie bezorgd en verbaasd over voorlopige kiesresultaten'
- Plunderingen, gebouwbranden en rellen met de politie in diverse regio's
De uittredende Boliviaanse president Evo Morales, die een vierde ambtstermijn nastreeft, zou dan toch genoeg hebben aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dat zegt het kiestribunaal op basis van de meest recente voorlopige resultaten. Een opmerkelijke wending, want eerder werd nog gesteld dat Morales niet aan voldoende stemmen zou geraken om een tweede ronde op 15 december te vermijden.
Al sufragar cumplimos con un deber democrático. Convoco al pueblo boliviano a emitir su voto y elegir autoridades para que nuestra querida #Bolivia se mantenga como modelo de democracia. Somos muy optimistas, tenemos mucha confianza, fundamentalmente en la democracia. pic.twitter.com/bszEf3OrFZ— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) October 20, 2019
Presidentskandidaat Carlos Mesa is bezorgd, dat de regering de verkiezingsresultaten manipuleert om een tweede ronde tussen hem en Morales te voorkomen. Gisteravond, maandag 21 oktober 2019, om negen uur plaatselijke tijd, stond op de website van het Hof te lezen, dat Evo Morales aan de leiding stond met 46,87 procent van de stemmen achter zijn naam en zo zijn voorsprong verder uitbouwde op zijn voornaamste rivaal, Carlos Mesa. Die zou stranden op 36,73 procent, luidt het na het tellen van 95,3 procent van de stemmen. Het verschil tussen beide bedraagt daarmee 10,14 procentpunten.
Om te volstaan met één ronde moeten kandidaten minstens 50 procent behalen, of 40 procent met ten minste 10 procentpunten voorsprong op de tweede kandidaat. Zo niet is een tweede ronde nodig.
Een eerste telling door de kiescommissie zondag gaf aan dat Morales 45,28 procent van de stemmen wist te behalen, tegenover 38,2 procent voor Mesa. Dat was voor Morales niet voldoende om een tweede ronde te vermijden. De kiesautoriteiten stopten kort daarna echter, nog voor alle stemmen geteld waren, met het updaten van de resultaten. Daarop beschuldigde Mesa de regering ervan de verkiezingsresultaten te proberen manipuleren om een zo beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen. Mesa heeft laten weten dat hij de meest recente voorlopige resultaten niet erkent en spreekt van 'fraude'.
Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die zondag in Bolivia aanwezig was, heeft haar ongerustheid geuit over de onverklaarbare wending in de uitslag van de verkiezingen. De OAS-missie 'spreekt haar diepe bezorgdheid en verbazing uit over de radicale en niet uit te leggen wending in de tendens van de voorlopige kiesresultaten', luidt het.
#EEUU también cuestiona resultado electoral que permite reelección de Evo Morales en #Bolivia ,' https://t.co/2Ude18Z2Y5— CaraotaDigital (@CaraotaDigital) October 22, 2019
Volgens diverse Boliviaanse media zijn intussen in verschillende regio’s van het land gewelddadige incidenten uitgebroken. Daarbij kwam het onder meer tot plunderingen, gebouwbranden en rellen met de politie.
Here is video of violent right-wing mobs from the political opposition burning down an office of the state electoral body after Indigenous socialist President Evo Morales won reelection in Boliviapic.twitter.com/pxXCPp4G8h— Ben Norton (@BenjaminNorton) October 22, 2019
#LIVE | Social movements affiliated to Evo Morales' ruling party have declared a state of emergency to defend the election results from right wing violence. They say workers will be mobilized in the streets to defend the vote. pic.twitter.com/DhOnn6Vcs0— teleSUR English (@telesurenglish) October 22, 2019
In 2006 won Morales voor het eerst de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Hij was de eerste president van inheemse komaf. Tien jaar later probeerde hij de grondwet te wijzigen om er een vierde termijn als president aan vast te kunnen plakken. Dat omstreden voorstel werd afgewezen. Morales won vervolgens wel een rechtszaak, waarin werd geoordeeld dat het tegen zijn mensenrechten is om hem niet aan de verkiezingen deel te laten nemen. En dus is hij toch weer verkiesbaar. Morales is in Latijns-Amerika de langstzittende machtshebber. Onder zijn leiding kende Bolivia een lange periode van politieke en economische stabiliteit. Maar, door de langzame economische groei, mogelijke overheidscorruptie en anti-democratische praktijken lijken steeds meer Bolivianen zich van hem af te keren.
(Suriname Mirror/El Tiempo/Belga/Al Jazeera/La Prensa/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten