donderdag 17 oktober 2019

Minister Parmessar: 'Controle op industriële hennepteelt wordt wettelijk goed geregeld'

Assembleecom- missie behandelt Wet Industriële Hennepteelt


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft gisteren tijdens een openbare commissievergadering meegedeeld, dat de controle op industriële hennepteelt wettelijk goed geregeld zal worden. Hij heeft na opmerkingen hierover van leden van de commissie die de wet voorbereid hebben voor openbare behandeling, de ontwerpwet verder aangescherpt, zo schrijft vandaag, donderdag 17 oktober 2019, Starnieuws.

De Wet Industriële Hennepteelt is een initiatief van Assembleelid Roché Hopkinson.

De voorstellen die over en weer gedaan zijn, worden verder besproken, waarna de wet in openbare plenaire vergadering zal worden behandeld.


 Doel van de wet is het scheppen van de minimale randvoorwaarden voor de teelt en productie van de industriële hennep. Daarbij staat centraal dat, gelet op de gevoeligheid van deze materie, er een zodanige mechanisme, structuur en procedures tot stand moeten worden gebracht om te geraken tot een gedegen en veilige teelt en productie van industriële hennep in Suriname. Benadrukt dient te worden, dat de teelt van de industriële hennep binnen de door de wet gegeven kaders moet geschieden om eventuele misbruik van deze mogelijkheid uit te sluiten, dan wel te voorkomen.

De Assembleeleden Jitendra Kalloe (VHP) en Ingrid Karta-Bink (PL) bleven  lang stilstaan bij de controle die uitgeoefend moet worden door de overheid. Zij benadrukten, dat voorkomen dient te worden dat mensen misbruik maken van de situatie. Ook willen zij weten hoe het staat met bodemonderzoek. Karta-Bink wil weten of er ook een proefstation komt, zoals dat het geval is voor podosiri.


Minister Parmessar merkte op, dat nu al bij groenten aangegeven kan worden van waar de gewassen afkomstig zijn. Er is gedetailleerde informatie over boeren, exporteurs en de velden waar de groenten geplant worden. Dit zal ook het geval zijn bij industriële hennep.

Hopkinson kondigde aan, dat hij nog twee zaken wil toevoegen aan het ontwerp. Zo wil hij dat het intellectuele eigendom van mensen die onderzoeken doen, moet worden veiliggesteld. Ook moet voorkomen worden dat gemanipuleerde zaden worden gebruikt bij de teelt. Hij zal deze voorstellen doen tijdens de plenaire openbare behandeling.

Het ministerie, de commissie en de initiatiefnemer zullen met elkaar in overleg treden om binnen tien dagen overeenstemming te bereiken over de tientallen voorstellen die gedaan zijn tijdens de openbare commissievergadering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten