woensdag 30 oktober 2019

Governor Centrale Bank verkeerd door Times of Suriname geciteerd

'Ik heb niet gezegd dat ik niet weet waar US dollars die voor 8 Srd worden verkocht vandaan komen'


'Het is pertinent onjuist, dat ik heb gezegd dat ik niet zou weten waar de US dollars die voor 8 Srd worden verkocht vandaan komen', aldus de Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Robert van Trikt vanmorgen, woensdag 30 oktober 2019, in reactie op de berichtgeving hierover in de Times of Suriname, zo schrijft Waterkant.net.

Drie cambio’s verkopen al een paar dagen ‘goedkope’ Amerikaanse dollars voor 8 Srd per dollar. Het gaat om een wisselkoers die mensen die huishuur moeten betalen van ongeveer US$ 300, in staat stelt om dat tegen 8 Srd de dollar te doen. 

Een van die cambio’s die deze door president Desi Bouterse geopperde koers hanteert, is City Cambio aan de Hendrikstraat. Daar ontstaan dagelijks lange rijen door klanten, die per dag US$ 300 mogen wisselen tegen die koers. Hoe die cambio aan de dollars komt is onduidelijk.

De krant schreef gisteren, dat Van Trikt tegen de redactie gezegd zou hebben, niet te weten waar die desbetreffende Amerikaanse dollars ‘plotseling’ vandaan zouden komen. Maar, tegenover Waterkant zegt Van Trikt, dat hij dat nooit heeft gezegd tegen de krant en dat hij verkeerd is geciteerd.

De CBvS is op grond van art. 35 b van de Bankwet eraan gehouden om van individuele en confidentiële gegevens en inlichtingen het vertrouwelijk karakter te bewaren. Vandaar dat er geen individuele informatie gegeven kan worden zegt de governor.

Hij geeft verder aan, dat de dollars die er zijn, bijvoorbeeld door de aankoop van goud of door toeristen, in omloop kunnen zijn gebracht. Ook wisselen commerciële banken euro's voor Amerikaanse dollars als dienstverlening aan het publiek.

'De taak van de Centrale Bank van Suriname is dat er voldoende dollars zijn om de economie draaiende te houden. Daar hebben wij voor gezorgd', aldus Van Trikt. De governor heeft de krant inmiddels gesproken en die komt met een rectificatie van dit bericht:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten