vrijdag 25 oktober 2019

Eerstesteenlegging herbouw vroegere gebouw Assemblee in eerste week november

(Bron foto: DNA)
Ook vroegere ministerie van Algemene Zaken wordt in oude glorie hersteld


De eerstesteenlegging van de herbouw van het vroegere gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) aan de Henck Arronstraat, vindt plaats in de eerste week van november. Elviera Sandie, directrice van Directoraat Cultuur, ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft eerder deze maand het contract met de directeur van het Chinese aannemingsbedrijf 23rd Metallurgical Construction Co getekend. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 25 oktober 2019.

Het huidige DNA-gebouw aan de Waterkant zal haar functie als vergaderzaal blijven behouden.

Het historische pand was tijdens een brand op 1 augustus 1996 volledig verwoest. Ook het aangrenzende pand op de hoek van de Henck Arronstraat en de Grote Combéweg, het vroegere ministerie van Algemene Zaken, wordt weer in haar oude glorie hersteld.

De herbouw van deze panden is onderdeel van het project ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’ (PURP). Dit project is een lening van US$20 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings Bank (IDB), die in 2017 is gesloten.

Volgens het bouwplan krijgen de panden aan de buitenzijde de bekende wit met groene historische houtwerken van de monumentale gebouwen en aan de binnenkant een moderne indeling. Beide panden op het oud terrein van DNA met drie bouwlagen, krijgen een gecombineerde functie. Op de begane vloer van het parlementsgebouw komen er een galerij en een bibliotheek. In het pand ernaast, het vroegere ministerie van Algemene zaken, komt een expositieruimte. De andere verdiepingen worden de kantoor- en vergaderruimten voor de operationele diensten van het parlement.

De herbouw van deze twee gebouwen gaat twee jaar duren. In het plan gaat het niet alleen om de historische panden, maar ook om de verbetering en verfraaiing van de Waterkant en ordening van de verkeerssituatie in de binnenstad. Het project wordt uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, via het Directoraat Cultuur. De Stichting Gebouwd Erfgoed, als onderdeel van het ministerie, huisvest een Project Implementatie Unit (PIU) belast met de projectuitvoeringen, meldt de PIU in een persbericht.

Ter extra informatie:

https://www.digibron.nl/search/detail/012de441c7bb061c5e72b0c6/parlementsgebouw-suriname-in-de-as
  • Gepubliceerd op:

Parlementsgebouw Suriname in de as

 

Brandweer machteloos door gebrekkig materiaal


Het gebouw van het Surinaamse parlement en twee ministeries in het centrum van Paramaribo zijn gisteravond door brand volledig verwoest. De brandweer kon weinig uitrichten. Voorzover bekend zijn er geen slachtoffers.
De brand brak uit rond 23.30 uur Nederlandse tijd. Binnen een uur waren de houten gebouwen van de Nationale Assemblee en de ministeries van buitenlandse zaken en van algemene zaken in de Gravenstraat in Paramaribo tot de grond toe afgebrand. Het gebouw van het ministerie van algemene zaken werd gerenoveerd nadat er een paar jaar geleden al brand was gesticht. Dit ministerie is nu helemaal uitgebrand.

De vlammen sloegen kort na ontdekking van de brand aan alle zijden uit de 18e-eeuwse monumenten. De brandweer van de hoofdstad kon door de geringe waterdruk nauwelijks iets uitrichten. Hoewel de brandende gebouwen op slechts 300 tot 400 meter van de Surinamerivier liggen, kon de brandweer door gebrek aan materieel daaruit geen water betrekken. De bevolking werd opgeroepen zo min mogelijk water te gebruiken. 

De kantoren van het parlementsgebouw, het ministerie van buitenlandse zaken en het oude ministerie van algemene zaken vormden een hele hoek bij het Onafhankelijkheidsplein. De gebouwen moeten als verloren worden beschouwd, verklaarde een huilende minister Mungra van buitenlandse zaken voor de televisie. ,,Het is triest om te zien", zei hij over het ministerie waar hij vijf jaar werkte. Het zal jaren duren voor alles is hersteld, aldus de minister. 

De meeste dossiers en documenten lagen op zijn ministerie niet in de kluis, dus de meeste paperassen moeten als verloren worden beschouwd. Onder de in vlammen opgegane documenten zijn internationale verdragen, waaronder overeenkomsten met Nederland. 

Het houten parlementsgebouw aan de Gravenstraat stamt uit het begin van de 18e eeuw. Het deed eerst dienst als kantoor van de Geoctroieerde Sociëteit van Suriname. Later werd het de zetel van achtereenvolgens (Koloniale) Staten, parlement en Nationale Assemblee. 

Oorzaak
De oorzaak van de brand is onduidelijk maar brandstichting wordt niet uitgesloten. Ook over de schade is nog niets te zeggen. Een ooggetuige verklaarde dat de brand is ontstaan op de bovenverdieping van het uit hout opgetrokken parlementsgebouw, vermoedelijk in de koffiekamer van de Assemblee. De snelheid waarmee de vlammen oversloegen naar de ministeries doet vermoeden dat in deze gebouwen brandstof moet zijn verspreid, zeiden waarnemers.

De politie van Suriname is direct met een uitgebreid onderzoek begonnen. Minister Girjasing van justitie wilde niet speculeren over brandstichting en zei het onderzoek af te wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten