maandag 21 oktober 2019

Aziatische olifant die tientallen jaren in Zuid-Amerikaanse circussen optrad begint nieuw leven in reservaat in Brazilië

Ramba vanuit een Chileense dierentuin vervoerd naar Chapada dos Guimaraes



Een Aziatische olifant die tientallen jaren in Zuid-Amerikaanse circussen optrad, is een nieuw leven begonnen in een reservaat in Brazilië, na duizenden kilometers per vliegtuig en vrachtwagen te hebben gereisd vanuit een Chileense dierentuin.

Ramba's langverwachte aankomst in het olifantenreservaat van 1.133 hectare in de centrale westelijke staat Mato Grosso, werd eind vrijdag 18 oktober 2019 live uitgezonden op Facebook en duizenden keren bekeken.


De olifant, naar schatting meer dan 52 jaar oud, werkte in circussen in Argentinië en Chili voordat ze in 2012 werd gered door activisten. Ze werd vervolgens vastgehouden in een dierentuin langs de weg in Rancagua, in centraal Chili, terwijl haar redders zochten naar een nieuw huis.


Haar beproeving liet haar achter met abcessen en nier- en leverproblemen.

Ramba werd woensdag naar het internationale vliegveld van Viracopos in de buurt van Sao Paulo gevlogen - een dag voordat zwaar bewapende gewapende mannen de vrachtterminal overvielen in een gedurfde overval. Ze werd vervolgens met een dieplader naar het heiligdom in Chapada dos Guimaraes vervoerd, dat in 2016 werd geopend met behulp van het in de VS gevestigde Global Sanctuary for Elephants (GSE) - de eerste in zijn soort in Latijns-Amerika.



Ramba sluit zich aan bij twee andere vrouwelijke Aziatische olifanten, Rana en Maia, ook voormalige circusartiesten.

Video's van Ramba's roadtrip in Brazilië zijn online geplaatst. Eén toont haar kauwend op watermeloenen in een metalen krat op de achterkant van een vrachtwagen. Ramba werd vergezeld door GSE-chef Scott Blais en een dierenarts, vrijwilligers en Braziliaanse Federale Politie.


'Ramba heeft een rustige plek nodig, een plek waar ze zich veilig voelt en niet te zien is, waar ze wordt omringd door anderen van haar soort die haar echt begrijpen en haar kunnen helpen haar hart volledig te openen', zei Blais in een verklaring. 'Ze heeft een toevluchtsoord nodig.'

(Suriname Mirror/Los Tiempos/AFP/Twitter/La Prensa/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten