zondag 8 september 2019

Paraguay stelt onderzoek in naar menselijke resten gevonden in pand ooit eigendom van dictator Stroessner

Beenderen van zo'n vier mensen gevonden onder badkamer in het huis


Autoriteiten in Paraguay hebben een onderzoek ingesteld nadat menselijke resten werden gevonden in een pand dat ooit eigendom was van de voormalige rechtse dictator Alfredo Stroessner, tijdens wiens 35-jarige autoritaire heerschappij minstens 423 mensen werden gedood of met geweld verdwenen. 

Beenderen van naar schatting vier mensen werden gevonden onder een badkamer in het huis in de buurt van Ciudad del Este, de op een na grootste stad van Paraguay.

Lokale media meldden, dat leden van families die het gebouw hadden gekraakt, op zoek waren naar begraven schatten - een veel voorkomende activiteit in Paraguay - toen ze de ontdekking deden.

María Stella Cáceres, directrice van het Museo de las Memorias - een instelling die zich toelegt op het vertonen van de misdaden van de Stroessner-dictatuur - vertelde de Britse krant Guardian, dat het uiterst belangrijk was om zorgvuldig te controleren of de overblijfselen eigendom zijn van de slachtoffers van het regime. 'De slachtoffers zijn niet alleen de mensen die zijn verdwenen, maar ook hun families en gemeenschappen. Dit is een misdaad tegen de mensheid die aan de gang is en niet zal eindigen totdat de overblijfselen zijn gevonden, geïdentificeerd en teruggegeven.'

Rogelio Goiburú, hoofd de afdeling Dirección de Memoria Histórica y Reparación van het ministerie van Justitie, vertelde het lokale televisiestation C9N, dat onderzoek zou plaatsvinden om na te gaan of de botten inderdaad tot slachtoffers van de dictatuur behoorden.



Generaal Alfredo Stroessner hield de langste dictatuur in de moderne geschiedenis van Zuid-Amerika in stand, van een militaire staatsgreep in 1954 tot 1989, toen zijn jarenlange medewerker Gen Andrés Rodríguez een militaire opstand leidde die hem van de macht verwijderde. Hij stierf in ballingschap in Brazilië in 2006.

Stroessner's 35-jarige dictatuur werd gekenmerkt door de gewelddadige onderdrukking van oppositiegroeperingen. Deze praktijken werden in 1992 aan de wereld onthuld, toen ongeveer 700.000 documenten gecreëerd door de veiligheidstroepen van het regime - die bekend zijn geworden als de 'Archivos del Terror' - werden ontdekt in een afgesloten ruimte in een politiebureau in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Deze documenten gaven een overzicht van het routinematige gebruik van het regime van vervolging, ontvoering en marteling. Ze leverden ook het bewijs van de deelname van Paraguay aan de door de VS geleide operatie Condor - een programma waarbij militaire dictaturen samenwerkten om de linkse oppositie in Zuid-Amerika gewelddadig te onderdrukken.


Leden van de politieke oppositie waren niet de enige slachtoffers van de veiligheidstroepen van Stroessner. De LGBT-gemeenschap van Paraguay werd ook zwaar getroffen.

Goiburú, in gesprek met C9N, zei dat veel leden van de inheemse gemeenschap waren getroffen, evenals honderden jonge meisjes die door het regime waren gebruikt voor seksueel misbruik.

Een rapport van de  La Comisión de Verdad y Justicia van Paraguay stelt, dat onder Stroessner, ten minste 423 mensen werden geëxecuteerd of 'verdwenen', 18.722 gemarteld en 3.470 gedwongen in ballingschap. De lichamen van slechts 37 van degenen die zijn vermoord door de dictatuur zijn tot op heden gevonden, waarvan er slechts vier zijn geïdentificeerd.

Een nationale campagne, Jajoheka Jajotopa, gevormd door familieleden en mensenrechtenorganisaties van slachtoffers, blijft aandringen op actie om diegenen te vinden die zijn gedood door de dictatuur van Stroessner. Maar activisten zeggen dat de regering van de huidige president, Mario Abdo Benítez - zoon van Stroessner's privésecretaris - er niet in is geslaagd om onderzoekswerk adequaat te financieren. 'Noch de huidige regering, noch degene die eraan voorafging, noch degene die daaraan voorafging die zich zorgen maakte over het lot van degenen die verdwenen', zei Martín Almada, de advocaat die het archief heeft ontdekt.

(Suriname Mirror/Cronica del Quindio/Twitter/El Comercio/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten