dinsdag 24 september 2019

Colombiaans Congreslid gearresteerd verdacht van illegale goudwinning in beschermd regenwoud

Jimmy Harold Diaz zou illegaal goud hebben gewonnen in rivieren in Amazone 

Hij was toen - 2012-2015 - gouverneur van de zuidelijke Putumayo-provincie


Terwijl president Ivan Duque maandag 23 september 2019 sprak over het behoud van de Amazone bij de Verenigde Naties, heeft de politie van Colombia een van zijn bondgenoten gevangengezet wegens illegale mijnbouw in het beschermde regenwoud. 

Conservatief Congreslid Jimmy Harold Diaz werd op bevel van het Hooggerechtshof gearresteerd en naar de Picota-gevangenis in Bogota gebracht om het proces af te wachten.

Volgens het Hooggerechtshof wordt de politicus ervan verdacht illegaal naar goud te delven in rivieren in de Amazone, terwijl hij gouverneur was van de zuidelijke Putumayo-provincie tussen 2012 en 2015.



De vermeende criminele activiteit van de bondgenoot van Duque 'veroorzaakte aanzienlijke schade aan de waterbron, de flora en fauna en zelfs de inwoners van de regio', aldus het Hooggerechtshof.

Harold werd door het Openbaar Ministerie in 2017 ondervraagd nadat hij ervan werd beschuldigd dat hij een van de hoofdverantwoordelijken was voor de moord op ten minste 300 mensen bij een ramp in Mocoa, de hoofdstad van Putumayo.


Terwijl gouverneur, zou Harold de bezuinigingsbegrotingen van milieuschade ernstig hebben verlaagd, waardoor de overstromingsramp zou hebben plaatsgevonden. Dit onderzoek ging in de doofpot tot maandag, toen het Hooggerechtshof aankondigde dat het het strafrechtelijk onderzoek had overgenomen en de politicus had gekoppeld aan illegale goudwinningsactiviteiten, die hadden geprofiteerd van de bezuinigingen op de begroting.


Het coalitie Congreslid wordt nu geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten, waaronder samenzwering om een ​​misdrijf te plegen, misbruik van autoriteit om derden te bevoordelen, contracten ondertekenen die de wettelijke vereisten negeren en milieuvervuiling.

Harold is det tweede vertegenwoordiger van de minderheidscoalitie van Duque die mogelijk een gevangenisstraf krijgt opgelegd na Aida Merlano die vorige week tot 15 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens verkiezingsfraude. Omdat vermeende criminele Congresleden niet mogen worden vervangen, verdwijnt door de arrestatie van het conservatieve Congrelids een andere zetel uit de coalitie van Duque van conservatieve en extreemrechtse partijen in het Huis van Afgevaardigden.

(Suriname Mirror/Blu Radio/Colombia Reports/Twitter/LA FM/Canal RCN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten