dinsdag 24 september 2019

Medicatiepaspoort blijkt een succes

Bedenker Albert Alleyne: 'Ik sta er zelf versteld van'


Het medicatiepaspoort, dat enkele maanden geleden is geïntroduceerd, blijkt een succes. Ontwikkelaar Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, zegt niet te hebben stilgestaan bij de mogelijkheden ervan.

'Ik sta er zelf versteld van omdat er meer dingen zijn waarvoor mensen het gebruiken en het zijn dingen waaraan ik niet had gedacht. Een hiervan is dat mensen die geen bloed toegediend willen krijgen als er iets ernstigs met hen gebeurt, dat in het medicatiepaspoort schrijven', zegt hij vandaag, dinsdag 24 september 2019, in de Ware Tijd.

Het product is officieel in juni geïntroduceerd en wordt verkocht voor Srd 5. Alleyne kent het exacte aantal verkochte exemplaren niet, maar schat dat er in groot Paramaribo ruim zevenduizend stuks zijn verkocht. Hij weet niet of het medicatiepaspoort al in andere districten wordt aangeboden. Aan hem is voorgesteld om het aan te bieden aan verzekeringsmaatschappijen.

Het paspoort is ook nuttig voor schoolgaanden, vindt Alleyne: er zijn veel leerlingen met diabetes. 'Ze gebruiken medicijnen en als men het niet weet en ze zouden een keer plotseling in elkaar zakken, kan het paspoort helpen om achter de oorzaak te komen.'

Hij vertelt dat enkele bedrijven het opvouwbare kaartje voor elk personeelslid hebben aangeschaft.

Alleyne zegt, dat hij enkele maanden geleden in het ziekenhuis meemaakte hoe een patiënte werd afgesnauwd, omdat zij niet wist welke medicatie ze gebruikt. 'Ik kende de namen van mijn medicatie ook niet.' Hij heeft de situatie als minder prettig ervaren en zo ontstond het idee voor het medicatiepaspoort dat medio dit jaar is uitgekomen.

Alleyne zegt dat dit product past in het streven naar bescherming van de consument. Hij vindt dat burgers bewust moeten worden gemaakt van het nut ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten