donderdag 15 augustus 2019

Staatsolie boekt in 2018 een veel beter resultaat dan in 2017

Winst vóór belastingen bedraagt 149 miljoen Amerikaanse dollar


Staatsolie heeft het afgelopen jaar een veel beter resultaat geboekt dan in 2017. Zo bleek gisteren tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders, aldus vandaag, donderdag 15 augustus 2019, de Ware Tijd. De winst vóór belastingen bedroeg 149 miljoen Amerikaanse dollar. De overheid en de Staat als enige aandeelhouder kregen aan belastingen plus dividend een bedrag van ruim 151 miljoen Amerikaanse dollar, bevestigt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. 'Het resultaat is een stuk beter dan vorig jaar.'

In 2017 bedroeg de nettowinst 61 miljoen Amerikaanse dollar. Aanvullend stelt Enid Bergval, directeur Corporate Communications, dat voor 2019 een winst van 191 miljoen dollar (vóór belasting) en een nettowinst van 124 miljoen Amerikaanse dollar wordt verwacht. Staatsolie denkt op basis van de voorlopige voorspelling over het boekjaar 2019 een bedrag van in totaal 179 miljoen Amerikaanse dollar aan belastingen plus dividend aan de Staat over te dragen.

Vernomen wordt, dat de jaarrekeningen over het afgelopen boekjaar ook door de aandeelhoudersvergadering zijn goedgekeurd. De jaarrekeningen zijn samengesteld volgens de IFRS-accountancystandaarden (International Financial Reporting Standards).

Hoewel Staatsolie in het zeegebied nog geen olie heeft gevonden, blijft het bedrijf optimistisch dat de bonanza niet ver meer is. Tullow Oil maakte maandag bekend, dat ze in Guyana een grote aardoliereserve heeft opgespoord. Vanaf 2015 heeft ExxonMobil al dertien grote aardoliereserves gevonden. Daar zou naar schatting in totaal ruim vijf miljard vaten aardolie liggen. De productie begint in 2020.

De twee boorputten die Staatsolie de afgelopen maanden in het nearshoregebied in eigen beheer heeft aangelegd hebben niets opgeleverd. 'Momenteel wordt de derde put geboord', vertelt Bergval. In het diepzeegebied waar Tullow Oil en Kosmos Energy concessies hebben en exploraties hebben uitgevoerd, is tot nu toe geen aardolie gevonden. Dit jaar begint het diepzeeboorprogramma van het Amerikaanse Apache.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten