(Bron foto's: Twitter) |
Het Hooggerechtshof van Peru (Sala Penal Permanente de la Corte Suprema) heeft vrijdag 9 augustus 2019 de beslissing om oppositieleidster Keiko Fujimori vrij te laten uit voorlopige hechtenis in een corruptiezaak in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, uitgesteld.
Fujimori, de dochter van de beschaamd en gevangen genomen voormalige president Alberto Fujimori, werd zelf opgesloten op 31 oktober vorig jaar toen haar werd bevolen om tot 3 jaar in voorlopige hechtenis te worden vastgehouden. Ze wordt beschuldigd van het accepteren van $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van Odebrecht voor haar presidentiële campagne in 2011.
#ENMundo La Corte Suprema de Perú pospone decisión sobre liberar a Keiko Fujimori https://t.co/PXuk9DX7Mb pic.twitter.com/X1uhDH0ndP— El Nacional (@ElNacionalWeb) August 10, 2019
De rechtbank moest vrijdag een beslissing nemen over haar mogelijke vrijlating, maar zei dat de 5 magistraten geen overeenstemming konden bereiken. 'Er is geen oplossing', zei president Hugo Principe van de rechtbank in een zitting die minder dan 5 minuten duurde. Hij zei dat de rechtbank de zaak van Fujimori zou blijven bespreken.
Om de zaak te beslechten, moet de permanente kamer van het Hof een zesde rechter aanwijzen, maar het kan tot vier maanden duren om een akkoord te bereiken, vertelde een gerechtelijke bron aan Agence France-Presse.
Caso #KeikoFujimori: @PCaterianoB afirma que hay solidez en el tema de obstrucción a la justicia https://t.co/tyHIA2vz7P pic.twitter.com/sdiZmwEQ1j— Ideeleradio (@ideeleradio) August 10, 2019
Keiko, 44, was niet in de rechtbank, maar volgde de korte procedure door conference call vanuit de Chorrillos vrouwengevangenis in het zuiden van Lima.
Officieren van Justitie hebben in totaal 11 mensen die banden hebben met Fujimori's Fuerza Popular (FP) partij beschuldigd van het runnen van een criminele organisatie om geld in te zamelen voor haar campagne in 2011. Odebrecht heeft toegegeven dat zij sinds 2004 ten minste $ 29 miljoen aan steekpenningen heeft betaald.
Drie voormalige presidenten worden onderzocht in de grootse Odebrecht-zaak, terwijl een vierde, Alan Garcia, zelfmoord pleegde in april, nadat de politie bij zijn huis arriveerde om hem te arresteren voor het witwassen van geld.
Scuffles outside court after opposition leader #KeikoFujimori's appeal postponed #Peru #Lima pic.twitter.com/8XP8hczueE— Ruptly (@Ruptly) August 10, 2019
(Suriname Mirror/El Comercio/Rappler/Peruvian Times/Diario Correo/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten