donderdag 11 juli 2019

Weer hoge delegatie op reis naar Ghana

RO-minister Dikan woont 20e viering bij van het koningschap van Osei Tutu II....

Dikan hoopt op samenwerking met Ghana op het gebied van onderwijs en mijnbouw


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is gisteren met vertegenwoordigers van drie marronstammen afgereisd naar Ghana voor de twintigste viering zondag van het koningschap van Osei Tutu II. De delegatie uit Suriname bestaat uit onder andere vertegenwoordigers van marronstammen die een beëdigd en geïnstalleerd grootopperhoofd hebben. Het zijn onder meer de Aucaanse- en Saamaca stam en de stam der Matuariërs, zo bericht vandaag, donderdag 11 juli 2019, de Ware Tijd.

Vicepresident Ashwin Adhin woonde in april in Ghana al festiviteiten bij rond de viering van de troonsbestijging. Dit feest duurt drie maanden en wordt zondag afgesloten.

Dikan zal van de gelegenheid gebruik maken om mogelijkheden tot samenwerken te bekijken op het gebied van onderwijs en mijnbouw.

Osei Tut II was vorig jaar eregast bij de viering van 43 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid in Suriname. Hij sprak ook met de particuliere sector. Uit de toen gehouden presentaties bleek dat er mogelijkheden zijn tussen de beide landen voor samenwerking bij de cassave productie, bauxiet- en oliepalmsector en het toerisme. Osei Tutu II zei, dat zijn land bereid is de kennis over cassave en oliepalm te delen.

Omgekeerd zou Ghana op het gebied van bauxiet veel kunnen leren van Suriname. Hij heeft tijdens zijn bezoek een lezing gehouden bij het Instituut voor Onderzoek en Graduate Studies van de Anton de Kom Universiteit van Suriname over de rol van een traditionele Paramount-koning in een hedendaagse moderne natie. Op initiatief van de Anton de Kom Universiteit werd besloten om een gezamenlijke leerstoel African-Surinamese Cultural and Phylosophy studie in te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten