Staking bij douane protest tegen vervanging hoofd van de douanerecherche en subhoofd
Bonden bij St. Vincentius Ziekenhuis en Telesur willen goede afronding CAO-onderhandelingen
Leden van de douanebond zijn in beraad ofwel in actie en verrichten geen werkzaamheden. Inklaringen, verzendingen en postpakketten worden niet afgehandeld. De ledenvergadering heeft stelling genomen tegen het besluit van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om het hoofd van de douanerecherche en subhoofd per direct te vervangen bij de douane, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 11 juli 2019.
Er is een onderzoek gaande tegen de ambtenaren naar eventuele malversaties. De bond wil weten waarom tegen de ambtenaren drastische maatregelen worden genomen.
De bond vindt dat de ambtenaren hun werk op de afdeling kunnen voortzetten totdat het onderzoek is afgerond, anders worden zij nodeloos gecriminaliseerd.
De bond is het ook niet eens met de adjunct-inspecteur die de leiding moet krijgen. Dit zou tegen het benoemingsbeleid en het rangenstelsel zijn.
Aan de minister is gevraagd om zijn besluiten terug te draaien. Dit in afwachting van de onderzoeksresultaten. De douanebond is voorstander van een onderzoek, dat gedaan wordt door het Openbaar Ministerie. Volgens Starnieuws is de minister niet van plan terug te komen op het besluit. Het gaat om ernstige malversaties waarvan de douane-kopstukken worden verdacht. Het werk op de haven ligt stil.
De bond bij het St. Vincentius Ziekenhuis is ook in actie. De bond wil afronding van de collectieve arbeidsovereenkomst 2019. Aangezien dit uitblijft, is besloten om in actie te gaan. Het werk is neergelegd.
De leiding van het ziekenhuis zou de bond tevergeefs hebben gevraagd om het werk niet neer te leggen. Indien er niet gewerkt wordt, worden patiënten gedupeerd, terwijl er ook geen inkomsten zullen zijn. De bond was echter niet tot andere gedachten te brengen.
De actie zal met zich meebrengen dat er geen nieuwe patiënten opgenomen zullen kunnen worden.
Hoe de directie de situatie zal opvangen, is nog niet duidelijk.
In De Nationale Assemblee heeft onder andere Assembleelid Dew Sharman (VHP) vandaag gewag gemaakt van de actie. Ook bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo worden er prikacties gevoerd over de afbetaling van salarissen met terugwerkende kracht.
De bond bij Telesur en de directie van het bedrijf hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de collectieve arbeidsovereenkomst. De bond kan zich niet vinden in het aanbod van de directie over de gevraagde salarisverhoging.
Bondsvoorzitter Harvey Panka zegt op Starnieuws dat de bond 15% salarisverhoging heeft gevraagd. Het werk is per direct volledig neergelegd.
Panka legt uit, dat de directie 12.5% verhoging wil geven, maar dan vallen twee belangrijke toelagen weg. Een andere optie die gegeven werd, was 10% verhoging met behoud van de toelagen. Dit is niet werkbaar voor de bond. De leden hebben het voorstel van de directie verworpen.
De bond vindt dat er lang genoeg gewacht is op de afronding van de collectieve arbeidsovereenkomst. Sinds januari zou deze kwestie worden afgerond. Panka merkt op dat het publiek nu wel zal merken dat de bond in actie is.
De bond is vanaf maandag in beraad, maar het werk was niet volledig stilgelegd. Nu hebben alleen de leden bij de veiligheid en de polikliniek dispensatie.
De directie heeft intussen de hulp van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname ingeroepen. Partijen moeten morgenavond bij de Bemiddelingsraad verschijnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten