woensdag 31 juli 2019

'Indien regering zich aan afspraken en toezeggingen had gehouden zou geen dode zijn gevallen in Rosebel'

'Met haar acties tegen porknokkers drijft ze de groep tot wanhoop waardoor gewelds- uitbarstingen kunnen plaatsvinden'


'Indien de regering zich aan afspraken en toezeggingen had gehouden en een transparant beleid voerde over de kleinschalige goudmijnbouw zou er zondag geen dode zijn gevallen in de goudconcessie van Rosebel Gold Mines. Met haar acties tegen porknokkers drijft ze de groep tot wanhoop waardoor er geweldsuitbarstingen kunnen plaatsvinden', aldus Wesley Rozenhout, voorzitter van de Federatie van kleinschalige gouddelvers in Suriname, vandaag, woensdag 31 juli 2019, in de Ware Tijd.

'Het was te verwachten dat er ooit een dergelijke uitbarsting met tragisch gevolg zou gebeuren.'

Bij ongeregeldheden zondag is een porknokker doodgeschoten door de politie. Rozenhout merkt op dat de autoriteiten met hun maatregelen en acties tegen illegale gouddelvers de balans in de sector ernstig verstoren.

Hij deelt mee, dat enkele weken geleden de autoriteiten ordehandhavers hebben ingezet op een goudconcessie in het Sarakreekgebied om illegale gouddelvers te verdrijven. Daarbij werden de bezittingen van de porknokkers vernietigd en in brand gestoken en hun kampen met kettingzagen neergehaald. 'Het was duidelijk dat de mannen erop uit waren mensen dood te schieten, maar de porknokkers hebben zich gelukkig niet laten verleiden. Het wapenvertoon was overdreven. Men heeft gedaan precies zoals de Fransen te werk gaan, waarbij alles in brand werd gestoken', aldus Rozenhout. Hij voegt eraan toe dat de goudzoekers niet eens de gelegenheid hadden goud dat al geproduceerd was mee te nemen.

'De regering houdt er geen rekening mee dat de mannen gezinnen te verzorgen hebben en dat ze straks schoolspullen moeten kopen om hun kinderen weer naar school te sturen.'

Rozenhout beklaagt zich erover, dat sinds het Gestructureerd Goudoverleg er niet meer is, de communicatie met de overheid is verwaterd en zaken bergafwaarts zijn gegaan. Zo zou vanuit het Kabinet van de President een verdeel- en heersbeleid worden gevoerd door met individuele organisaties zoals Makamboa in overleg te treden in plaats van met de overkoepelende federatie. De toezegging van president Desi Bouterse tijdens de goudconferentie in 2011 te Snesikondre waarbij was aangekondigd dat de regering geen acties zoals 'Clean Sweep' zou uitvoeren tegen gouddelvers, blijkt een loze belofte te zijn, meent de voorzitter. 'Tijdens 'Clean Sweep' van minister Santokhi zijn er geen doden gevallen. Nu zijn er al twee, één te Maripaston en nu weer één in Rosebel.'

Rozenhout geeft aan, dat elke keer wanneer de regering afspraken maakt met gouddelvers en hen een plek toewijst in de praktijk het blijkt dat personen die aan haar gelieerd zijn en ambtenaren 'hun machines daar plaatsen en er zelfs komen werken, waardoor er minder locaties zijn voor de daadwerkelijke porknokkers'.

De voorzitter zegt na het incident vorige maand te Sarakreek via een contactpersoon om audiëntie te hebben gevraagd bij de president om over de situatie te praten, maar niets te hebben gehoord. De federatie wilde voorstellen, dat de illegale porknokkers tot oktober op de concessie werkten terwijl in samenspraak met de regering naar een andere locatie voor hen werd gezocht.

De regering wordt opgeroepen de problemen in de kleinschalige goudmijnbouw die worden veroorzaakt door aan haar gelieerde personen op te lossen. Ook zou de schutter die het fatale schot heeft gelost ook moeten worden gearresteerd wegens moord, vindt de federatievoorzitter. Hij voegt eraan toe, dat indien de overheid zich niet aan afspraken houdt, de problemen met porknokkers zich zullen blijven voordoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten