'Afvloeien moet het uiterste middel worden, omdat wij gaan voor behoud van arbeidsplaatsen'
Werknemers van het Chinese houtbedrijf Greenheart in Apoera leven in onzekerheid, omdat het bedrijf zestig medewerkers wil afvloeien. De onderneming heeft de afgelopen jaren duizenden tot zelfs miljoenen Amerikaanse dollars aan verliezen geleden.
Dat heeft de directie van Greenheart onlangs aan het bondsbestuur en werknemers voorgehouden in afzonderlijke vergaderingen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 19 juli 2019.
'De mensen zijn echt onzeker en dat kan je vooral zien bij de vrouwen. Den suma e bruya en we moeten echt praten met ze om hen rustig te houden', zegt bondsbestuurslid Ricardo Karwofodi tegen de Ware Tijd..
Het bedrijf is de grootste werkgever in het gebied en in Apoera met zo'n 140 werknemers. De helft van de werknemers zijn lokale krachten.
De directie had tijdens het onderhoud met Greenheart ook aangehaald, dat het een ingetrokken concessie niet terug kon krijgen van de Staat. Dit was noodzakelijk om hun operaties te continueren. Tijdens de bijeenkomst met de werknemers heeft de leiding van het bedrijf aangegeven dat de concessie weer in de boezem is van Greenheart. Desondanks moeten arbeiders het veld ruimen.
'Er was eerder gezegd dat wanneer het bedrijf de concessie zou krijgen er werk zou zijn, maar nu wordt iets anders beweerd. Dat heeft de mensen echt teleurgesteld', zegt Karwofodi.
De directie heeft eerst het bondsbestuur van de plannen op de hoogte gesteld. Die had graag gezien dat de bond de leden hiervan zou verwittigen, maar de werknemersorganisatie heeft dat geweigerd. De leiding van het bedrijf heeft daarna gesproken met het personeel. Greenheart kan de mensen contracten voor bepaalde tijd aanbieden. Als werknemers willen blijven, moeten ze de helft van hun salaris inleveren.
'Er zijn zaken aangehaald die de directie het bondsbestuur niet heeft voorgehouden', zegt bondsvoorzitter Robby Berenstein.
Hij heeft de directie voorgesteld om een reorganisatieplan aan de bond te presenteren. Er moet hierbij blijken hoe het bedrijf de uitgaven zal beperken en de inkomsten zal verhogen.
Ook wil de werknemersorganisatie weten met hoeveel arbeidskrachten de onderneming het plan zal uitvoeren. 'Want het afvloeien, moet het uiterste middel worden, omdat wij gaan voor behoud van arbeidsplaatsen', stelt de bondsvoorzitter. Moeten medewerkers toch afgevloeid worden, dan dient dat gekoppeld te worden aan een sociaal plan. 'Je kan niet zomaar af zijn van de mensen', aldus Berenstein.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten