maandag 17 juni 2019

Theo Jubitana, kapitein van Hollandse Kamp en voorzitter VIDS, nieuwe leider Amazone Partij Suriname (APS)

Jubitana wil nu ook vanuit de politiek invloed uitoefenen op erkenning inheemse grondenrechten

'Inheemsen in het parlement kunnen moeilijk iets doen, omdat ze vanwege partijdiscipline monddood worden gemaakt'


De Amazone Partij Suriname (APS), heeft een nieuw hoofdbestuur. Het vijfkoppige team dat de partij uit haar ‘winterslaap’ moet wakker schudden, is zaterdag geïnstalleerd in het Paraanse dorp Hollandse Kamp. Theo Jubitana, kapitein van het dorp en voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), heeft het roer overgenomen van René Artist. Die is benoemd tot erevoorzitter van de APS, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 17 juni 2019.

Artist: 'Ik heb altijd geprobeerd op te komen voor mijn mensen en voor het algemeen belang. Misschien niet altijd met succes, maar ik denk dat we trots mogen zijn op de partij.'

Met de ontvangst van een schouderdoek en een maraka werd Jubitana gereed verklaard voor zijn nieuwe uitdaging. Het 'gevoel voor mijn volk' is de beweegreden voor hem het voorzitterschap te aanvaarden. Hij wil nu ook vanuit de politiek invloed uitoefenen op met name de erkenning van inheemse grondenrechten.

'Als inheemsen via andere partijen in het parlement belanden, kunnen ze moeilijk iets doen, omdat ze vanwege partijdiscipline monddood worden gemaakt.' Vanuit een eigen partij denkt Jubitana het anders aan te kunnen pakken. Hoewel hij nog niet te veel uit de doeken wil doen, verzekert de voorzitter, dat de APS meedoet met de verkiezingen van volgend jaar. Para is een van de districten waar de partij zich op zal richten. Volgens Jubitana zal geld geen obstakel zijn.

Het voornaamste doel van de Amazone Partij is nog steeds hetzelfde: strijden voor een menswaardiger bestaan van de inheemsen. 'We weten dat het niet goed gaat met inheemsen in Suriname. Zij zijn onzeker, onrustig, verdrietig en boos', zegt Jubitana. Hij stelt dat de 'agressieve grond- en bosroof' in de leefgebieden' de voornaamste redenen zijn voor de erbarmelijke toestanden waarin inheemsen leven.

De APS-voorzitter zegt. dat de politiek tot nu toe onvoldoende bescherming heeft geboden. 'In sommige gevallen zijn politieke systemen en de overheid zelf debet aan de grondroof.' Jubitana roept daarom alle inheemsen op, de partij te ondersteunen om te strijden tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten