De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, heeft in zijn Dag van de Arbeid-boodschap gisteren de vakbeweging en het bedrijfsleven opgeroep
en om de arbeidsrust te behouden. De vakcentrale C-47 denkt daar echter anders over. 'We kunnen de arbeidsrust die hij vraagt niet garanderen', aldus Robby Naarendorp, ondervoorzitter van C-47, vandaag, woensdag 1 mei 2019, op Starnieuws.
'Hij is zelf onderdeel van de instanties die ervoor zorgen dat er geen rust komt.'
Op de Dag van de Arbeid zullen ultimatums - die door verschillende bonden aan de overheid zijn gesteld - aflopen. Enkele bonden die de overheid een ultimatum hebben gesteld zijn die bij het Diakonessenhuis, de Regionale Gezondheidsdienst, het ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) en de MCP (Melkcentrale Paramaribo), deelt Naarendorp mee.
Vakbondsleider Dayanand Dwarka houdt morgen een persconferentie om meer te vertellen over de situatie bij ADRON en MCP. 'Donderdag ziet er niet goed uit, dus we kunnen die minister van Arbeid die rust niet garanderen', herhaalt Naarendorp. 'Hij doet die oproep niet zomaar, omdat hij weet onder welke omstandigheden de arbeider moet werken.'
In het C-47 gebouw werd gisteren een Assemblee van de Arbeid gehouden met als thema '1 mei boodschap van C-47 tegen de achtergrond van de huidige sociaal, maatschappelijke en economische ontwikkelingen'. Naarendorp en voorzitter Robby Berenstein hebben de leden toegesproken. Er is een balans opgemaakt van het afgelopen arbeidsjaar. Er zijn heel wat positieve zaken geweest, geeft Berenstein aan. Zoals de aangenomen en nog te behandelen wetten die goed zijn voor de werkers in het algemeen.
'Betaald zwangerschap verlof is heel erg welkom bijvoorbeeld. Er zijn zoveel nieuwe wetsproducten dat C-47 trainingen gaat organiseren voor de leden in hoe met ze om te gaan. Maar er zijn nog teveel zaken die het leven van de werker moeilijker maken. Staatsbesluiten en ook wetten die het leven van de arbeider moeten veraangenamen, worden simpelweg niet uitgevoerd. Zoals de wet op het minimumloon', haalt Berenstein als voorbeeld aan.
Hij merkt op dat hoewel de inflatie laag is geweest, de fluctuerende koersen de koopkracht naar beneden hebben gedrukt. Wanneer de koers daalt, dalen de prijzen in de winkels niet mee, geeft de vakbondsleider aan. Er is wel wat zicht in het wijzigen van de belastingschijven. Er lopen harde afspraken met de minister, deelt Berenstein mee. Sinds 2011 wordt aandacht hiervoor gevraagd, maar de voorstellen van de vakbeweging zijn altijd genegeerd geworden.
Naarendorp stelt, dat de vakbeweging genoeg aanleiding heeft om te blijven opkomen voor de arbeider. Naast de aanpassing van het minimumloon dat wegblijft is de Rij- en Voertuigenbelasting ingevoerd, is onduidelijk of de verhoogde kosten voor een nieuw rijbewijs ‘on hold’ zijn of geschrapt, wordt de gezondheidszorg duurder terwijl de kwaliteit afneemt, patiënten moeten steeds vaker zelf betalen voor bepaalde medicijnen, hebben sommige instanties nog steeds geen subsidie ontvangen of zijn werknemers nog steeds niet betaald.
'Er is geen geld voor sommige zaken, maar men gaat wel vaak uitbundig op reis', merkt de vakbondsleider op. Hij haalt aan, dat er steeds geld bestemd voor Kinderbijslag en AOV verdwijnt zonder dat er ingegrepen wordt. Gevallen van fraude en corruptie die aan het licht komen worden ook niet aangepakt. Naarendorp stelt dat de regering geen transparant financieel beleid wil voeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten