Mauricio Santoyo verdacht van gedwongen verdwijningen en moord
Santoyo werd in 2012 uitgeleverd aan VS en veroordeeld voor drugshandel
De ex-veiligheidschef van voormalig president Alvaro Uribe is gearresteerd nadat hij maandag 29 april 2019 door de Verenigde Staten was teruggestuurd naar Colombia, verdacht van gedwongen verdwijningen en moord.
De arrestatie maakt deel uit van een lopend onderzoek naar banden tussen paramilitaire doodseskaders en ambtenaren in Antioquia, het thuis van Uribe en zijn voormalige presidentiële veiligheidschef generaal Mauricio Santoyo.
De Commissie van Colombiaanse Juristen heeft verzocht om zijn misdaden te behandelen als misdaden tegen de menselijkheid.
Santoyo werd in 2012 uitgeleverd aan de VS en veroordeeld wegens aanklachten wegens drugshandel. Zijn vonnis werd verlaagd nadat hij erin toestemde informatie te delen over de banden tussen de veiligheidstroepen, ambtenaren en de paramilitaire organisatie Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).
De onteerde voormalige topambtenaar werd door de Colombiaanse autoriteiten aangehouden bij zijn aankomst in het land.
Santoyo had herhaaldelijk gevraagd om in de VS te mogen blijven om zichzelf en zijn gezin te beschermen, maar de verzoeken werden afgewezen.
Het is bewezen dat een eenheid onder het bevel van Santoyo illegaal mensenrechtenactivisten bespioneerde: hij werd in 2003 ontslagen, omdat hij zo'n tweeduizend van dergelijke illegale intercepties regelde. De Staatsraad herstelde hem echter in 2006 opnieuw in de strijdkrachten, waarna Uribe hem tot veiligheidschef van de president benoemde.
Er wordt nu beweerd dat hij verantwoordelijk is voor het verstrekken van persoonlijke informatie van wetshandhavingsdiensten aan paramilitaire groepen, wat leidde tot een aantal moorden.
De uitgeleverd paramilitaire commandant 'Macaco' en de drugshandelaar 'El Tuso' beweerden dat Santoyo nauw verbonden was met de AUC en hen hielp bij het plannen en uitvoeren van acties tegen burgers.
Onder de vermeende slachtoffers van Santoyo bevinden zich Angel Jose Quintero en Claudia Patricia Monsalve, leden van de Asociación de Familiares de Detenidos Desaparecidos (Asfaddes).
Santoyo is ook betrokken bij de moord op de twee onderzoekers van het Centro de Investigación y Educación Popular (CINEP), Mario Calderon en Elsa Alvarado, in Medellin in 1997.
Daarnaast is zijn naam genoemd in verband met de moord op journalist en komiek Jaime Garzon in 1999, hoewel hij nog geen officieel deel is van dat lopende onderzoek.
(Suriname Mirror/Colombia Reports)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten