donderdag 2 mei 2019

Bijzondere pacu/tambaqui vis kan lokaal ecosysteem verstoren

(Bron foto: De West)
Gids De Rooy waarschuwt voor gevolgen aanwezigheid pacu in Surinaamse wateren


De tambaqui ook wel pacu genoemd (Colossoma macropomum), een vis met tanden die op die van de mens gelijken, kan het ecosysteem verstoren. Dit zegt Julio de Rooy, gids en hengelaar, woensdag 1 mei 2019 in De West. 

Afgelopen zaterdag heeft hij een pacu in de Commewijnerivier gevangen tijdens een hengeltrip. Hij geeft aan, dat het niet gebruikelijk is dat deze vis zich in Surinaamse wateren bevindt. Volgens hem kan de pacu het ecosysteem negatief beïnvloeden.

De Rooy vertelt, dat de pacu in de Surinaamse wateren geen roofdier kent en daardoor vrij spel heeft. Hij geeft aan, dat de pacu voornamelijk eieren eet die door vissen gelegd worden in de parwa- en de mangroveplanten. Dat zijn ook de eieren van de trapoen, die legt haar eieren eveneens in deze planten. Als de eieren uitkomen, groeien de visjes uit tot gigantische exemplaren die dan zwemmen van de rivier naar de zee.

De tambaqui is een forse aan de piranha verwante vis en leeft van vruchten en zaden die hij vooral vindt in de vloedbossen die een aantal maanden per jaar onder water staan. De tambaqui komt oorspronkelijk voor in het stroomgebied van Amazone, wordt tot 95 centimeter lang en kan wel tot 20 kilo wegen.

De Rooy stelt, dat hoewel de pacu bekend staat om zijn vegetarisme is in het tv-programma River Monsters te zien dat de pacu ook een vleeseter is. Zo zijn er volgens hem gevallen bekend waarbij deze vis de teelballen van mannen heeft afgebeten.


Hij vermoedt dat deze vissen via de Suriname, de Commewijne- en de Marowijnerivier die met elkaar in verbinding staan, binnen is gekomen. 'Wij zullen het nu nog niet merken, maar over tien tot vijftien jaar zal ons ecosysteem wel eronder gaan lijden', zegt hij. De Rooy vertelt verder, dat de pacu vooral gegeten wordt door Brazilianen en ook in supermarkten wordt verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten