De spanningen stijgen tussen de Verenigde Staten en Colombia, omdat de Colombiaanse president Ivan Duque zijn retoriek schijnbaar heeft gewijzigd om te reageren op de harde kritiek van de Amerikaanse president Trump deze week. 'Niemand vertelt Colombia wat te doen, omdat Colombia een land is dat internationaal weet samen te werken.'
A Colombia nadie le tiene que dictar lo que debe hacer, porque es un país que sabe cooperar internacionalmente, que nunca ha tenido una política exterior servil. Por el contrario, su política es digna, respetable y así la seguiremos manteniendo con cualquier país del mundo. pic.twitter.com/dvFymxIExv— Iván Duque (@IvanDuque) April 12, 2019
Duque werd vernederd door Trump, nadat hij had gezegd dat Duque 'niets voor ons heeft gedaan' en donderdag 11 april 2019 opmerkte tijdens een toespraak in Texas, dat de hoeveelheid drugs uit Colombia die in de Verenigde Staten aankomen 50% is gestegen sinds Duque aantrad.
Trump beschuldigde Colombia ook, samen met Honduras, Guatemala en El Salvador van het sturen van criminele migranten naar de Verenigde Staten, omdat 'ze denken dat de mensen in de Verenigde Staten dom zijn'.
De eerste kritiek leidde tot een schok in Colombia; redacteuren van het Colombiaanse blad Semana noemde het een van de grootste slagen van het presidentschap van Trump en de voormalige minister van defensie Gabriel Silva zei, dat Duque het regionale beleid heeft gebaseerd op zijn nauwe samenwerking met Trump, vooral met Venezuela.
'Colombia is een land dat weet hoe je allianties moet opbouwen. Dit is een land dat nooit een slaafse buitenlandse politiek heeft gevoerd. Helemaal in tegendeel, het heeft respectvol een waardig buitenlands beleid, we zullen dit blijven onderhouden met elk land in de internationale gemeenschap.'
President Ivan Duque
Duque heeft verschillende controversiële beslissingen genomen die Amerikaanse belangen begunstigen, waaronder het aandringen op een terugkeer naar de onpopulaire praktijk van glyfosaatbesproeiingen van cocavelden, en weigeren de wet voor het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden door te voeren, bezwaar maken tegen een statuut dat het tribunaal autoriteit verleent over de vraag of criminelen al dan niet kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
De kritiek komt nadat de Amerikaanse ambassadeur Kevin Whittaker alleen stond in de internationale gemeenschap om de aanvallen van Duque op het Tribunaal voor Porlogsmisdaden te ondersteunen, voornamelijk vanwege de verschuiving in macht over uitlevering, die de VS eerder toestond mensen uit te leveren zonder bewijs te moeten tonen.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten