woensdag 13 maart 2019

Meer dan 500 arrestaties in razzia van Interpol tegen wapenhandel in acht Latijns-Amerikaanse landen

857 Wapens, 40.000 kogels, 20 granaten en politie- of militaire uniformen in beslag genomen


Een Interpol actie tegen wapensmokkel in acht Latijns-Amerikaanse landen is afgerond met 560 arrestaties, waaronder de aanhouding van een persoon verdacht van het leveren van wapens aan Colombia's Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), aldus Interpol maandag 11 maart 2019.



De operatie omvatte politie, douane, immigratie en militaire agenten uit Belize, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en Panama. Gecoördineerd door Interpol vond de operatie, genaamd 'Trigger V', plaats van 22 tot 28 februari en leidde tot de inbeslagname van 857 wapens, 40.000 kogels, 20 granaten en politie- of militaire uniformen.


Op een controlecentrum voor voertuigen in Costa Rica werden twee AK47-geweren ontdekt, waarvan er één door een land uit het Midden-Oosten in de Interpol-database was geregistreerd - wat volgens het agentschap 'het transcontinentale karakter van de wapenhandel aantoont'.

In Panama leidde een anonieme tip de politie naar een afgelegen pakhuis dat vol munitie, vuurwapens en explosieve materialen zat.

Interpol, het politiële samenwerkingsagentschap gevestigd in Lyon, Frankrijk, benadrukte de arrestatie van een man die bekend staat als 'Zeus de aap', die ervan verdacht wordt in de voorhoede te zijn van een wapenhandel die wapens aan Colombia's Nationale Bevrijdingsleger, een guerrillagroep, levert. De man werd gearresteerd toen hij illegaal probeerde te reizen van Guatemala naar Honduras. Hij werd overgedragen aan de Colombiaanse autoriteiten.


Een Hondurese die het onderwerp was van een internationaal aanhoudingsbevel werd ook vastgehouden.

Interpol voegde toe, dat van de 47 mensen die in El Salvador worden vastgehouden, er 18 verbonden zijn met bendes zoals Barrio 18 en MS-13.

De algemeen secretaris van Interpol, Jürgen Stock, verklaarde dat de operatie 'een belangrijke stap was voor de ontmanteling van illegale netwerken en de bescherming van burgers'.


(Suriname Mirror/AFP /The Tico Times/Interpol/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten